• În urmă cu doi ani, cercetătorii unui studiu au raportat că inimile de porc transplantate la babuini au rezistat doar câteva săptămâni dacă au conținut citomegalovirus porcin.
  • În cea de-a 43-a zi după transplant, medicii au descoperit că Bennett respira greu și era cald la atingere.
  • În încercarea de a lupta împotriva infecției lui Bennett, menținându-i în același timp sistemul imunitar sub control, medicii i-au administrat imunoglobulină intravenoasă, precum și cidofovir.

Pacientul în vârstă de 57 de ani care a supraviețuit două luni după ce a fost supus unui transplant istoric de inimă de porc a murit din cauza unui virus porcin, a anunțat luna trecută chirurgul care l-a transplantat. În ianuarie, David Bennett, un om de serviciu care suferea de insuficiență cardiacă, a fost supus unei intervenții chirurgicale experimentale la centrul medical al Universității din Maryland, în cadrul căreia medicii i-au transplantat o inimă de porc modificată genetic.

La scurt timp după ce a fost supus operației, Bennett a murit în luna martie. Spitalul s-a limitat să spună că starea sa s-a înrăutățit în decurs de câteva zile, dar nu a oferit o cauză exactă a decesului. Luna trecută, chirurgul care a efectuat transplantul lui Bennett, Bartley Griffith, a dezvăluit că inima de porc a fost infectată cu un virus porcin cunoscut sub numele de citomegalovirus porcin, care ar fi putut contribui la moartea lui Bennett. Într-un webinar găzduit de Societatea Americană de Transplant pe 20 aprilie, Griffith a descris virusul și încercările medicilor de a-l trata, a relatat miercuri MIT Technology Review.

„Începem să aflăm de ce a murit”, a declarat Griffith, adăugând: „virusul poate că a fost actorul, sau ar putea fi actorul, care a declanșat toată această poveste”.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Potrivit experților, transplantul a fost un „test major al xenotransplantului”, un proces care presupune transferul de țesuturi între specii diferite. Aceștia consideră că experimentul ar fi putut fi deraiat ca urmare a unei „erori neforțate”, întrucât porcii care au fost crescuți pentru a furniza organele ar trebui să fie lipsiți de viruși.

„Dacă aceasta a fost o infecție, probabil că o putem preveni în viitor”, a declarat Griffith în timpul seminarului web. Cea mai mare provocare în cazul transplanturilor de organe de la animale la oameni este rezistența sistemului imunitar uman, deoarece acesta poate ataca celulele străine într-un proces numit respingere și poate declanșa un răspuns care va distruge în cele din urmă organul sau țesutul transplantat.

Prin urmare, companiile au făcut inginerie biologică la porci prin eliminarea și adăugarea de diferite gene pentru a ajuta la ascunderea țesuturilor lor de eventualele atacuri imunitare. Inima folosită în cazul lui Bennett provine de la un porc care a fost supus la 10 modificări genetice efectuate de Revivicor, o companie de biotehnologie.

În ciuda îngrijorărilor că xenotransplantul ar putea declanșa o pandemie în cazul în care un virus s-ar adapta în interiorul unui organism uman și s-ar răspândi la alții, experții consideră că tipul specific de virus din inima donatorului lui Bennett nu este capabil să infecteze celulele umane.

Potrivit lui Jay Fishman, specialist în infecții de transplant la spitalul Massachusetts General, nu există „niciun risc real pentru oameni” ca acesta să se răspândească la alte persoane. Mai degrabă, îngrijorarea provine din capacitatea citomegalovirusului porcin de a declanșa reacții care pot deteriora și distruge nu doar organul, ci și pacientul.

Experții ezită să atribuie în totalitate moartea lui Bennett virusului. Potrivit lui Joachim Denner, cercetător la Institutul de Virologie al Universității Libere din Berlin, „acest pacient era foarte, foarte, foarte bolnav. Nu uitați asta… Poate că virusul a contribuit, dar nu a fost singurul motiv”.