- Evenimente în care mulți oameni sunt infectați simultan de un singur pacient bolnav reprezintă o caracteristică familiară a pandemiei Covid-19.
- Reuniunile de familie, cursurile de gimnastică sau înmormântărișe au provocat focare majore în ultimul an.
- Experții spun că știm deja suficient despre principalii factori ai supra-răspândirii pentru a folosi acest fenomen în avantajul nostru.
Transmiterea neuniformă a coronavirusului SARS-CoV-2 a avut consecințe tragice – dar oferă, de asemenea, indicii despre modul cel mai bun de a viza măsurile de control, scrie Nature.
La 5 decembrie anul trecut – în ajunul cadourilor tradiționale de Crăciun în Belgia – locuitorii casei de îngrijire Hemelrijck de lângă Anvers au fost tratați cu o vizită de Sinterklaas sau Moș Crăciun. Dar evenimentul festiv, destinat să răspândească veselie, a devenit tragic. Patruzeci de membri ai personalului și mai mult de 100 de rezidenți – dintre care cel puțin 26 au murit de atunci – au fost infectați neintenționat cu coronavirusul SARS-CoV-2 de către voluntarul costumat, care, de asemenea, a fost testat pozitiv.
Evenimente de supra-răspândire ca aceasta, în care mulți oameni sunt infectați simultan, de obicei de o singură persoană, sunt acum o caracteristică familiară a pandemiei COVID-19. Practici de cor, înmormântări, reuniuni de familie și cursuri de gimnastică au provocat focare periculoase.
Akira Endo, un modelator de boli infecțioase la London School of Hygiene & Tropical Medicine, a observat semnele revelatoare ale supra-răspândirii înainte ca astfel de evenimente să devină un element esențial al acoperirii știrilor COVID-19. Un indiciu a venit din investigațiile timpurii ale cazurilor în care o singură persoană a infectat până la alte zece persoane. Un alt fapt curios a fost că, în afara orașului Wuhan, China, unde a existat primul focar mare, indivizii infectați nu au provocat imediat focare locale exponențiale, spune Endo, care a fost unul dintre primii care au cuantificat fenomenul.
Această formă de transmitere inegală, pulverizată, în care unii indivizi infectează multe persoane, dar majoritatea infectează doar câțiva, dacă este cazul, este împărtășită si de rudele coronavirusului – SARS-CoV, care a cauzat epidemia mortală a sindromului respirator acut sever (SARS) în 2003 și MERS-CoV, sursa sindromului respirator din Orientul Mijlociu. Un mod similar de transmitere are loc cu agenții patogeni care cauzează ebola, variola și tuberculoză.
Pe măsură ce pandemia intră în al doilea an – un moment marcat de știri despre variantele cu răspândire rapidă a virusului – cercetătorii sunt acum mai convinși ca niciodată de importanța supra-răspândirii în modul în care s-a desfășurat pandemia COVID-19 și cum se va desfasura deci în viitor. Ei au descoperit că evenimentele de supra-răspândire sunt una dintre principalele modalități prin care SARS-CoV-2 a câștigat un punct de sprijin în comunitățile din întreaga lume, infectând până acum peste 100 de milioane de oameni și ucigând peste 2,4 milioane. Fără măsuri eficiente de control, evenimentele de răspândire ar putea deveni chiar mai mari și mai frecvente, deoarece variantele mai transmisibile identificate pentru prima dată în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia împing alte tulpini ale virusului.
Timp de un an cercetătorii au adunat suficiente dovezi ale unor ingrediente principale ale evenimentelor de supra-răspândire: adunări prelungite în interior, cu ventilație slabă. Activități precum cântatul și exercițiile aerobice, care produc multe dintre micile picături infecțioase care pot fi inhalate de alții, sunt, de asemenea, componente comune.
Dar rămân întrebări cheie. „Avem câteva idei cu privire la ce factori sunt implicați, dar încă nu știm care este principalul motor al supra-răspândirii”, spune Endo. Cele mai importante sunt incertitudinile cu privire la importanța diferențelor individuale în ceea ce privește comportamentul și biologia oamenilor. Înțelegerea factorilor care stau la baza supra-răspândirii este crucială, spune Lucy Li, un modelator de boli infecțioase la Chan Zuckerberg Biohub din San Francisco, California.
Experții spun că știm deja suficient despre principalii factori ai supra-răspândirii pentru a folosi acest fenomen în avantajul nostru. Aceștia fac apel la factorii de decizie politică să valorifice aceste cunoștințe pentru a viza măsuri de control care vor încetini – sau chiar elimina – pandemia. Unul dintre cei mai de bază pași este închiderea unor puncte interioare aglomerate, pentru a preveni evenimentele de supra-răspândire. Cercetătorii recomandă, de asemenea, să urmeze exemplul Japoniei, utilizând urmărirea contactelor înapoi pentru a descoperi evenimente care se extind.
Transmisie explozivă
În medie, fiecare persoană care contractează SARS-CoV-2 o va transmite între alte două și trei persoane. Dar această estimare ordonată la nivel de populație – cunoscută ca numărul de reproducere de bază (R0) – ascunde variații imense la nivel individual. În realitate, majoritatea infecțiilor apar doar dintr-o mână de oameni. Primele analize ale lui Endo au estimat că aproximativ 10% din cazuri în țările din afara Chinei au reprezentat 80% din infecțiile secundare până la sfârșitul lunii februarie.