- Managerii spitalelor COVID aşteaptă finanţări pentru proiectele depuse anul trecut
- La spitalele COVID din Gorj, consumul de oxigen s-a dublat, anul acesta
- Primarul din Motru cere populaţiei să doneze bani pentru concentratoare de oxigen
Suntem deja în valul trei al pandemiei. Numărul infecțiilor noi este tot mai mare, iar internările de la ATI bat recorduri de la o zi la alta.
Medicii abia mai fac faţă numărului mare de pacienţi în stare gravă. Acest lucru îl știu și premierul Cîțu, și ministrul Vlad Voiculescu. Dar degeaba. Așa că spitalele se descurcă cum pot.
Primarul din Motru cere pe reţelele de socializare ajutorul populaţiei. El vrea ca oamenii să doneze bani pentru a fi cumpărate concentratoare de oxigen în spitalul suport COVID.
“Ieri am dus două aparate, două concentratoare de 8 litri/minut.(…) Iar în următoarea perioadă, cu sprijinul colegilor din Consiliul Local , cărora le-am lansat o provocare de a participa şi a contribui şi dumnealor din indenmnizaţia dumnealor(…) să achiziţionăm 1-2 aparate de 10 litri/minut”, a declarat Cosmin Morega, primar Motru.
Situaţia nu este diferită nici la Spitalul de Urgenţă din Târgu Jiu. Dacă anul trecut, pentru tratarea pacienţilor COVID, spitalul consuma 20.000 de metri cubi de oxigen pe lună, acum, cantitatea s-a dublat. Asta înseamnă că a crescut şi pericolul de explozie în saloane.
Managerul spitalului a cumpărat 44 detectoare de oxigen pentru a preveni o tragedie precum cea de la Piatra Neamț sau de la Institutul Matei Balș din București.
“Fiecare asistent sau infirmier va merge cu acest detector, în fiecare salon, din oră-n oră, pentru a verifica cantitatea de oxigen”, a declarat Dumitru Vienescu, manager SJU Târgu Jiu.
În secţia ATI a Spitalului din Târgu Jiu nu mai este niciun loc liber. Ramona Stroe, medic ATI, spune că acum situaţia este mai gravă decât era la începutul pandemiei.
“Forme mai severe care afectează persoane tot mai tinere, din păcate.Am avut şi pacienţi de 20 -30 şi ceva de ani care, poate fără comorbidităţi, nu au reuşit să scape datorită faptului că vin foarte, foarte târziu la spital”, a spus medicul.