• Bucureștiul rămâne fără paturi la ATI
  • Doar în ultima lună, 14 pacienţi în stare gravă au fost transferaţi cu avioanele armatei către alte spitale din ţară
  • Medicul Radu Țincu: „Bucureștiul este sufocat din punctul de vedere al terapiei intensive”

Locurile în secţiile de terapie intensivă sunt cea mai mare variabilă a sistemului sanitar de la noi din ţară. Mai ales în vreme de pandemie. Acum e un pat liber, în cinci minute nu mai e.

În Capitală, sistemul rezistă şi nu prea. O recunoaşte şi Raed Arafat. Doar în ultima lună, 14 pacienţi în stare gravă au fost transferaţi cu avioanele armatei către alte spitale din ţară. Asta pe lângă cei care au fost mutaţi dintr-un spital în altul, unde s-a găsit loc, cu autospeciale SMURD sau ambulanțe. Prefectul Capitalei spune că în acest moment mai sunt locuri, doar că situaţia e în dinamică.

Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei: „În acest moment da (mai sunt locuri la ATI), secţiile de ATI sunt în continuă dinamică, sunt pacienţi care sunt externaţi, sunt alţii care sunt internaţi, chiar dacă este o situaţie grea, la acest moment ne descurcăm.”

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În schimb, Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca, spune că sistemul de sănătate de la noi este la capătul puterilor.

Radu Țincu, medic de terapie intensivă la Spitalul Floreasca: „Bucureștiul este sufocat din punctul de vedere al terapiei intensive. Avem un număr mare de pacienți care încă așteaptă să fie preluați. Acest lucru a fost repetat în ultimele zile și au fost necesare astfel de transferuri. (…) Capacitatea spitalelor este factorul decisiv care ne spune dacă situația pandemiei evoluează într-o direcție pozitivă sau nu.”

Nu ar fi prima dată când pacienții din capitală sunt transferați în alte orașe din țară.

Pe 19 noiembrie, pentru primda dată, Forțele Aeriene Române au transferat de la București către Iași și Bacău cinci pacienți. Pe 7 decembrie s-a repetat povestea, iar pe 8 decembrie au fost transferați alți patru pacienți infectați cu SARS-CoV-2.