• România are cel mai slab finanțat sistem de sănătate din UE
  • Banii din sănătate sunt risipiți pe secții de spitale goale
  • Sistemul de sănătate român are 441.000 de angajați


România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la banii alocați Sănătății, doar 5,6% din PIB. La aceștia se mai adaugă și bani de la Casele de Asigurări, din bugetele autorităților locale, de la producătorii de medicamente sau direct de la cetățeni, atunci când fac co-plata serviciilor medicale.

Și cu toți banii strânși, unui român îi revin cam 700 de euro pe an.

Așa s-a ajuns acum să avem fondul de salariu mai mare decât bugetul spitalului. Este un dezechilibru. Nu se face nicio plată pe criterii de performanță, niciun criteriu de performanță”, semnalează Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

De mulți ani se vorbește despre risipă în sistemul sanitar. Pentru a exemplifica, avem cazul spitalului din Bolintin, care are o secție de ginecologie cu personal complet unde vin pe lume doar cinci copii în fiecare an.

Avem săli de operații care sunt utilizate de o singura persoană, e sala lor, nu mai intră nimeni acolo, avem paturi care sunt rezervate sunt foarte multe disfuncționalități, dar care au o particularitate. Nu pot fi rezolvate decât toate în același timp, pentru că sunt interconectate”, a mai spus Paveliu.

Cei care au resimțit acut lipsa de mijloace și de viziune din sistemul sanitar au fost cei patru milioane de bolnavi cronici.

Trăim o tragedie majoră în această perioadă de pandemie pentru că noi, pacienții cronici, prin deciziile luate privind pandemia am fost marginalizați, chiar ignorați de sistemul de sănătate și chiar nu am fost primiți la servicii medicale de specialitate”, spunea Cezar Irimia, un pacient.

Concluzia bolnavilor cronici este una amară. Pacientul, care ar trebui să fie în centrul sistemului, este lăsat în afara lui. Iar promisiunile din toate campaniile electorale sunt uitate repede.

Bugetul pentru sănătate este alcătuit 80% din fonduri publice și 20% din fonduri private. Sistemul sanitar public, împreună cu cel privat numără 441.000 de angajați.