• Cercetători italieni au concluzionat că pisicile şi câinii pot lua noul coronavirus de la om
  • 544 de câini şi 277 de pisici au fost studiate, iar în aproape 4 la sută din cazuri s-a descoperit că animalele au anticorpi SARS -COV2
  • Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie spune că perioada e prea scurtă pentru ca virusul să se fi adaptat la animale

Animalul tău de companie poate să ia COVID-19 de la tine, dacă stă în preajma ta şi tu ai această boală. Concluzia a fost trasă de cercetători italieni care au analizat 544 de câini şi 277 de pisici din nordul Italiei, în special din Lombardia. Animalele au fost testate în perioada martie – mai, iar rezultatele au fost negative. Cercetătorii au identificat, însă anticorpi pentru coronavirus la 3,4 la sută din câini şi 3,9 la sută din pisicile studiate.

Concluziile o îngrijorează pe Rodica, proprietara unui bichon de 5 ani. Răzvan, proprietarul unui căţel bolnav de coronavirusul specific animalelor, nu crede însă că patrupedul său ar putea lua SARS-COV2.

Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, consideră că studiul cercetătorilor italieni nu este cert. Alexandru Cernea, medic veterinar, le recomandă proprietarilor de animale de companie să păstreze regulile de igienă şi de distanţare socială.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Rodica, proprietar căţel: „Mă îngrijorează că e totuşi ceva foarte adevărat acest virus şi nu ştii când te poate ataca.(…) În momentul când mă protejez pe mine, îl protejez şi pe el. Şi, de obiecei, mergem pe unde nu e aglomeraţie.“

Răzvan, proprietar căţel: „Nu-l scot afară. Îl protejez cât mai mult, nu are voie să ia contact cu încălţămintea.(…) În ceea ce priveşte SARS-COV2…nu pot să vă spun pentru că nu consider că ar putea lua.“

Explicațiile specialiștilor

Uite ce îți explică prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: „Studiile sunt limitate. ( …) Deocamdată, nu se poate face afirmaţia că într-adevăr virusul se poate adapta, virusul uman, se poate adapta la alte specii animale.“

Alex Cernea, medic veterinar: „Mare atenţie la mângâierea lor. Să nu lăsăm toată lumea, acum dacă ieşim la plimbare cu un căţel drăguţ, frumos, să vină toată lumea să se joace cu el. Mai ales că pot să fie oameni asimptomatici, să pună mâna pe el şi să persiste virusul pe căţel şi noi ajungem acasă, începem să-l pupăm, să-l mângâiem.“