Care ar putea fi punctul slab al campaniei de vaccinare anti-COVID din România

A început numărătoarea inversă pentru campania de vaccinare, care, cel puțin pe hârtie, arată foarte bine.

Planul este gestionat de colonelul Valeriu Gheorghiţă, medic militar.

Strategia pusă la punct cu rigoare ar putea fi dată peste cap numai dacă oamenii implicați nu vor fi suficient de pregătiți, spune Gheorghiță.

Cu toate acestea, e încrezător în succesul campaniei.

„Nu putem garanta că nu vor exista disfuncţionalităţi. Noi încercăm să reducem la minimum posibil acest risc, dar, cu siguranţă, atâta timp cât lucrăm cu oameni există acest risc de a apărea erori”, a declarat Valeriu Gheorghiță, medic militar.

Valeriu Gheorghiţă mizează însă pe proceduri bine definite. Vaccinarea începe în spitalele din linia întâi. Acest lucru le va oferi timp celor din centrele de vaccinare să învețe ce au de făcut, spune el.

La Spitalul de Boli Infecțioase Iași sistemul a fost deja organizat

La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, una dintre unităţile medicale în care va începe vaccinarea, sistemul a fost deja organizat.

Florin Roşu, managerul spitalului spune că a fost amenajat un circuit special, într-o clădire în care nu sunt pacienţi.

„Procesul este destul de laborios, va fi scanat buletinul fiecărui doritor de imunizare, va fi trecut într-o tabletă, va fi monitorizată starea lui de sănătate pre vaccinare, va fi vaccinat, urmând apoi să fie urmărit cel puţin 15 minute”, a explicat Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași

Vom primi vaccinul în tranşe săptămânale, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Şi nu în funcţie de capacitatea nostră de vaccinare, ci conform alocării de la Comisia Europeană.

Serul de la PfizerBioNTech va fi stocat la Institutul Catacuzino din Bucureşti, unde, în nouă congelatoare, pot fi depozitate un milion şi jumătate de doze.

Cantitățile mari de vaccin anti-COVID vor fi transportate cu avioane Spartan

Pentru că este un vaccin sensibil, va fi transportat în cantităţi mici, cu maşini frigorifice.

Dacă va fi vorba de cantităţi mari, vor fi folosite şi avioane Spartan.

Din ianuarie am putea primi şi vaccinul Moderna, care poate fi depozitat la temperaturi de minus 20 de grade. Acesta poate fi folosit şi în centrele mobile de vaccinare.

„Pentru categoriile populaționale pentru care accesul la un centru fix este limitat, anumite localități rurale sau centrele rezidențiale pentru persoanele cu dizabilități sau pentru persoanele vârstnice, vor fi folosite aceste unități de vaccinare mobile”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Exit mobile version