• Într-un studiu recent, cercetătorii au analizat efectele privării de somn asupra performanțelor cognitive.
  • Toți participanții au completat teste care le măsurau abilitățile de funcționare executivă.
  • O sesiune de exerciții fizice scurte, de intensitate moderată, a reușit să îmbunătățească în mod semnificativ funcționarea executivă.

Lipsa somnului a fost asociată cu probleme care variază de la tulburări de concentrare și pierderi de memorie până la creșterea în greutate, depresie și chiar demență. În zilele în care nu reușești să dormi opt ore complete și ceața cerebrală face ca până și sarcinile simple să pară dificile, te-ai putea gândi că un pui de somn rapid ar putea ajuta, anunță Menshealth.

Într-un studiu publicat recent în revista Physiology and Behaviour, cercetătorii au analizat efectele privării de somn asupra performanțelor cognitive. Participanții au fost împărțiți în grupuri: cei care fuseseră parțial privați de somn timp de trei nopți la rând și cei care fuseseră complet privați de somn în noaptea precedentă.

Toți participanții au completat teste care le măsurau abilitățile de funcționare executivă (termen științific pentru capacitatea creierului dumneavoastră de a îndeplini sarcini precum luarea deciziilor, raționamentul și problemele de matematică, precum și timpii de reacție).

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Subiecții au fost testați de trei ori: o dată când erau complet odihniți, o dată după ce au fost privați de somn și, în cele din urmă, într-o stare de privare de somn, dar după 20 de minute de activitate moderată.

Studiul a concluzionat că, în timp ce privarea de somn a diminuat foarte mult abilitățile cognitive ale participanților, o sesiune de exerciții fizice scurte, de intensitate moderată, a reușit să îmbunătățească în mod semnificativ funcționarea executivă, readucând abilitățile cognitive la un nivel superior, în ciuda lipsei de somn.

Oamenii de știință nu sunt siguri de mecanismul exact, deoarece înțelepciunea comună ar putea dicta că exercițiile fizice ar trebui pur și simplu să vă facă să vă simțiți mai obosiți, dar dovezile sugerează că 20-30 de minute de exerciții fizice moderate – cum ar fi o alergare constantă, o plimbare cu bicicleta sau un circuit de greutate corporală – ar putea fi instrumentul perfect pentru a scutura ceața cerebrală și pentru a vă readuce abilitățile mentale la nivelul de bază. Acest lucru ar putea fi vital, nu doar pentru a vă ajuta să treceți peste ziua de lucru, ci și pentru a vă ajuta să luați decizii mai bune și să vă gestionați emoțiile, două dintre aspectele cheie ale funcționării executive.

Citește și