Cazuri de hemofilie raportate în Franța, după administrarea a 21 de milioane de doze de vaccin Pfizer

Asistentă care pregătește o doză de vaccin Pfizer. Sursa Foto: Mediafax
  • Trei cazuri de hemofilie a raportat Franța, după vaccinarea cu serul Pfizer-BioNTech.
  • Peste 20.964.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech au fost administrate în Franţa de la începutul campaniei.
  • Boala s-a dezvoltat în câteva zile până la o lună, la persoane cu vârsta peste 75 de ani.

De la începutul campaniei de vaccinare anti-Covid, în Franța au fost administrate peste 20.964.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, transmite Agenţia pentru Medicamente (ANSM), în cel de-al 5-lea raport de farmacovigilenţă cu privire la acest vaccin, care acoperă perioada 30 aprilie – 13 mai. Însă, recent, în Hexagon a fost raportat unal treilea caz de hemofilie apărut după vaccinarea cu serul Pfizer-BioNTech, potrivit AFP.

„Printre efectele aflate deja sub supraveghere specifică, analiza unui nou caz de hemofilie dobândită în această perioadă, care creşte la trei numărul cazurilor apărute de la începutul vaccinării”, confirmă faptul că acest efect foarte rar constituie un „semnal potenţial” pentru o monitorizare atentă, notează ANSM.

Maladia a apărut în câteva zile până la o lună, la persoane cu vârsta peste 75 de ani. Hemofilia este o boală care împiedică coagularea corectă a sângelui, este foarte rară (1 până la 1,5 de cazuri la un milion de indivizi pe an) şi afectează mai des pacienţi cu vârsta medie peste 60 de ani, a explicat agenţia.

Mai mult, ANSM a transmis că acest efect secundar foarte rar nu pune în discuţie raportul beneficiu/risc al vaccinului Pfizer-BioNTech, dar și că în perioada 6-13 mai au fost raportate opt cazuri noi de tromboză cu localizare atipică, însă fără cazuri noi de deces, asociate cu vaccinul AstraZeneca (Vaxzevria).