• Transmiterea HIV din sânge contaminat prin injecție sterilă este un risc binecunoscut.
  • Centrul balnear s-a închis în toamna anului 2018 după declanșarea anchetei, iar proprietarul său a fost urmărit penal pentru practicarea medicinei fără licență.
  • Clinica a reutilizat echipamente de unică folosință.

Trei femei care au fost diagnosticate cu HIV după ce au efectuat proceduri numite „față de vampir” la un spa medical fără licență din New Mexico sunt considerate a fi primele cazuri documentate de persoane care au contractat virusul printr-o procedură cosmetică folosind ace, scrie AP News.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au declarat săptămâna trecută în Raportul său privind morbiditatea și mortalitatea că o investigație efectuată în clinică din 2018 până în 2023 a arătat că aparent a reutilizat echipamente de unică folosință.

Deși transmiterea HIV din sânge contaminat prin injecție sterilă este un risc binecunoscut, raportul spune că aceasta este prima documentare a infecțiilor probabile care implică servicii cosmetice.

Recomandări

TÎLVAR: PATRIOT E INDISPENSABIL PENTRU ROMÂNIA
XI ÎL PRIMEȘTE PE PUTIN ÎN CHINA
INSTINCT DE TURMĂ
BIDEN TRIMITE ARME ÎN ISRAEL
PROTESTE LA MUZEE
TU MERGI LA VOT? 6 DIN 10 TINERI, DA

Multe tratamente cosmetice populare sunt livrate cu ace, cum ar fi Botox pentru a elimina ridurile și substanțe de umplere pentru a umple buzele. O procedură de „față de vampir” sau microneedling cu plasmă bogată în trombocite, implică extragerea sângelui propriu al clientului, separarea componentelor acestuia, apoi utilizarea unor ace minuscule pentru a injecta plasmă în față pentru a întineri pielea.

Departamentul de Sănătate din New Mexico a început să investigheze spa-ul în vara anului 2018, după ce a fost anunțat că o femeie în vârstă de 40 de ani a fost testată pozitiv pentru HIV, deși nu avea factori de risc cunoscuți. Femeia a raportat expunerea la ace prin procedura de la clinică în acea primăvară.

Centrul balnear s-a închis în toamna anului 2018 după declanșarea anchetei, iar proprietarul său a fost urmărit penal pentru practicarea medicinei fără licență. Raportul spune că ancheta a arătat cât de important este să se impună practici de control al infecțiilor la întreprinderile care oferă proceduri cosmetice care implică ace.

De asemenea, a remarcat că ancheta a fost încetinită de o păstrare proastă a evidențelor și a spus că întreprinderile care furnizează astfel de servicii ar trebui să păstreze evidențe mai bune în cazul în care clienții trebuie contactați mai târziu.

Citește și