Japonia a suspendat vaccinarea cu mai multe loturi de vaccin COVID-19 de la Moderna, după ce într-o fiolă a fost găsită o substanță străină, relatează BBC.

Un farmacist a văzut mai multe particule negre într-un flacon de vaccin din prefectura Kanagawa, potrivit autorităților.

Aproximativ 3.790 de persoane primiseră deja vaccinuri din lotul respectiv. Imunizarea cu restul lotului a fost suspendată.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Anunțul de astăzi vine la câteva zile după ce Japonia a suspendat utilizarea a aproximativ 1,63 milioane de doze Moderna din cauza contaminării.

Farmacistul a găsit particulele negre în timp ce verifica dacă există substanțe străine înainte de utilizarea vaccinului.

Distribuitorul intern al vaccinului a colectat flaconul respectiv. Presa japoneză relatează că până în prezent nu există nicio dovadă a vreunui pericol pentru sănătate cauzat de vaccinul potențial contaminat.

Takeda Pharmaceutical, care vinde și distribuie vaccinul în Japonia, a suspendat săptămâna trecută trei loturi de vaccin după ce au fost găsite „materiale străine” în unele doze dintr-un lot de aproximativ 560.000 de fiole.

Firma farmaceutică spaniolă Rovi, care îmbuteliază vaccinul, a declarat într-un comunicat că o linie de producție din Spania ar putea fi cauza problemei. Compania a adăugat că desfășoară o anchetă.

Marți, ministrul japonez al sănătății a declarat că materiile străine găsite în vaccinurile din prefectura sudică Okinawa au ajuns în vaccin din cauza introducerii incorecte a acelor în fiole.

Japonia se luptă cu o creștere a numărului de cazuri de COVID, în timp ce găzduiește Jocurile Paralimpice.

Lansarea vaccinării a fost relativ lentă, iar în prezent peste 40% dintre japonezi sunt complet vaccinați și aproximativ 50% cu prima doză.