Ce a găsit un farmacist japonez în loturile de vaccin Moderna cu probleme

vaccin anti-covid de la moderna Sursa foto: Profimedia

Japonia a suspendat vaccinarea cu mai multe loturi de vaccin COVID-19 de la Moderna, după ce într-o fiolă a fost găsită o substanță străină, relatează BBC.

Un farmacist a văzut mai multe particule negre într-un flacon de vaccin din prefectura Kanagawa, potrivit autorităților.

Aproximativ 3.790 de persoane primiseră deja vaccinuri din lotul respectiv. Imunizarea cu restul lotului a fost suspendată.

Anunțul de astăzi vine la câteva zile după ce Japonia a suspendat utilizarea a aproximativ 1,63 milioane de doze Moderna din cauza contaminării.

Farmacistul a găsit particulele negre în timp ce verifica dacă există substanțe străine înainte de utilizarea vaccinului.

Distribuitorul intern al vaccinului a colectat flaconul respectiv. Presa japoneză relatează că până în prezent nu există nicio dovadă a vreunui pericol pentru sănătate cauzat de vaccinul potențial contaminat.

Takeda Pharmaceutical, care vinde și distribuie vaccinul în Japonia, a suspendat săptămâna trecută trei loturi de vaccin după ce au fost găsite „materiale străine” în unele doze dintr-un lot de aproximativ 560.000 de fiole.

Firma farmaceutică spaniolă Rovi, care îmbuteliază vaccinul, a declarat într-un comunicat că o linie de producție din Spania ar putea fi cauza problemei. Compania a adăugat că desfășoară o anchetă.

Marți, ministrul japonez al sănătății a declarat că materiile străine găsite în vaccinurile din prefectura sudică Okinawa au ajuns în vaccin din cauza introducerii incorecte a acelor în fiole.

Japonia se luptă cu o creștere a numărului de cazuri de COVID, în timp ce găzduiește Jocurile Paralimpice.

Lansarea vaccinării a fost relativ lentă, iar în prezent peste 40% dintre japonezi sunt complet vaccinați și aproximativ 50% cu prima doză.