• Persoanele care suferă de boala celiacă s-au adunat, sâmbătă şi duminică, la un hotel din Capitală, pentru a marca Ziua Internaţională a Bolii Celiace.
  • Boala celiacă este s-a dovedit că se poate declanşa la orice vârstă în funcţie de anumiți factori.
  • 1% din populaţia lumii suferă de boala celiacă, o boală destul de greu de depistat medical.

16 mai este Ziua Internaţională a Bolii Celiace, iar pacienţii români au marcat-o la finalul săptămânii trecute printr-o serie de evenimente.

Persoanele care suferă de boala celiacă s-au adunat, sâmbătă şi duminică, la un hotel din Capitală, pentru a marca Ziua Internaţională a Bolii Celiace, eveniment pus la cale de Asociaţia Română pentru Intoleranţă la Gluten.

Boala celiacă este o boală autoimună despre care se ştia că este specifică doar copiilor. S-a dovedit însă că se poate declanşa la orice vârstă, în funcţie de existenţa unor anumite gene, dar şi de factori externi, precum un episod stresant/un şoc.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

Cei care suferă de intolerenţă la gluten trebuie să ţină, pentru tot restul vieţii, o dietă, un regim bazat pe produse fără gluten (este o substanţă care se găseşte în grâu, orz, secara şi ovăz, iar simbolul de pe ambalajele acestor produse este un spic tăiat). 

Dieta făcută celebră de „Nole”

Dieta fără gluten a fost făcută celebră de jucătorul de tenis Novak Djokovic. În cartea sa autobiografică, sârbul susţine că în spatele succesului său ar fi stat, o vreme, dieta fără gluten, preluată apoi şi de alţi sportivi, inclusiv de românul Marius Copil.

Secretul nu este, de fapt, un mare pont, spun specialiştii, care nu recomandă produsele fără gluten celor care nu suferă de boala celiacă pe motiv că nu-şi pot lua toţi nutrieţii doar dintre alimentaţie normală. O astfel de persoană este „Nole”, despre care nu se ştie official că ar suferi de intoleranţă la gluten.

Regimul cu produse fără gluten este recomandat persoanelor cu boala celiacă şi celor cu sensibilitate la gluten. Pentru persoanele fără aceste afecţiuni, dieta fără gluten nu aduce beneficii, dimpotrivă. Dieta fără gluten este săracă în fibre alimentare din cauza necesităţii de a evita unele alimente bogate în fibre, dar şi datorită conţinutului redus de fibre din produse fără gluten. Micronutrienţii (vitamine şi minerale) care ajung să lipsească sunt vitamina D, B12 şi folat, dar şi minerale: fier, zinc, magneziu şi calciu.

Peste 300 de simptome

1% din populaţia lumii suferă de boala celiacă, o boală destul de greu de depistat medical. Sunt şi cifre care uluiesc. Spre exemplu, deşi este o ţară fericită, în Finlanda, 2,5% din populaţie suferă de boala celiacă.

Supranumită şi ,,boala cameleon”, boala celiacă are peste 300 simptome şi afecţiuni asociate.

Mai cunoscute sunt simptomele gastro-intestinale (diaree, balonare, spasme, greaţă, flatulenţa etc). Cu toate acestea, trebuie avute în vedere şi simptome de ordin metabolic, neuropsihic, dermatologic, osteoarticular etc.

La copii, întârzieri de creştere, abdomen mărit, dificultăţi de concentrare, ar putea fi semnale pentru diagnostic de boală celiacă. La femei, boala celiacă se poate asocia cu tiroidita autoimună, avorturi recurente, infertilitate, menopauza precoce.