• Bâlbâiala este o tulburare de vorbire caracterizată prin repetarea și/sau prelungirea frecventă a sunetelor, silabelor și cuvintelor sau prin incapacitatea de a începe o propoziție.
  • Poate apărea la orice vârstă, dar cel mai adesea apare în copilărie, între doi și cinci ani.
  • Statisticile arată că, prin terapie, aproximativ 70% dintre copii își depășesc bâlbâiala.

Bâlbâiala este o tulburare de vorbire caracterizată prin repetarea și/sau prelungirea frecventă a sunetelor, silabelor și cuvintelor sau prin incapacitatea unei persoane de a începe o propoziție. Cauzele sunt variate – de la o reacție bruscă la o traumă, la dificultăți de mișcare și coordonare, până la afectarea centrului de vorbire din creier.

Poate apărea la orice vârstă, dar cel mai adesea apare în copilărie, între doi și cinci ani. Statisticile arată că, prin terapie, aproximativ 70% dintre copii își depășesc bâlbâiala. Cu toate acestea, această tulburare de vorbire poate continua până la vârsta adultă și poate fi deosebit de pronunțată în situații de stres. În timp ce majoritatea ar susține că nu ar trebui să terminați niciodată propozițiile pentru cineva care se bâlbâie, ci mai degrabă să îi oferiți un mediu sigur în care să se poată forma în termenii lor, există persoane care ar prefera ca cineva să le ajute” pentru că nu o fac. Nu vor ca toată atenția să fie concentrată asupra lor.

Dacă nu sunteți sigur dacă ar trebui să ajutați pe cineva să termine o propoziție, întrebați-l. Dar ar trebui să evitați cu siguranță aceste lucruri:

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Nu le spuneți cum să nu se mai bâlbâie

Cu excepția cazului în care sunteți un logoped calificat, nu le dați sfaturi persoanelor care se bâlbâie despre cum să nu se mai bâlbâie. Nu există un leac universal pentru bâlbâială, așa că ceea ce a funcționat pentru tine sau pentru cineva din familia ta s-ar putea să nu funcționeze pentru ei. Mai mult, sunt șanse ca aceste persoane să fi urmat deja terapie și să aibă toate informațiile relevante despre bâlbâială. Nici pe ei nu i-au ajutat.

Nu glumiți despre bâlbâială

Deși comedianții folosesc adesea bâlbâiala ca un ajutor pentru a spune glume, nu este ceva despre care să glumești. În plus, bâlbâiala este o experiență foarte debilitantă pentru majoritatea, iar faptul că o persoană crede că ești amuzant pentru cineva pe motiv că te bâlbâi, poate complica și mai mult tulburarea de vorbire.

Nu îi ignorați

Persoanele care se bâlbâie au probleme în interacțiunile de zi cu zi, motiv pentru care se izolează adesea de ceilalți. Nu-i lăsați să se îndepărteze doar pentru că se îngrijorează cum să spună anumite propoziții. Spuneți-le că sunteți disponibil pentru o conversație deschisă. Aveți răbdare și, cel mai important, ascultați ce vă spun.