- Oamenii de știință spun că substanțele chimice nou descoperite ar putea să pătrundă în aerosoli.
- Studiul, publicat în revista Science, a documentat pentru prima dată formarea așa-numitelor trioxizi – compuși chimici extrem de oxidanți.
- În noul studiu, oamenii de știință au arătat că hidrotrioxizii (ROOOH), așa cum sunt cunoscuți, sunt o clasă complet nouă de compuși chimici care se formează în condiții atmosferice.
Oamenii de știință au descoperit o clasă complet nouă de compuși chimici super-reactivi în atmosfera Pământului, despre care spun că ar putea afecta atât sănătatea umană, cât și clima globală.
Studiul, publicat în revista Science, a documentat pentru prima dată formarea așa-numitelor trioxizi – compuși chimici extrem de oxidanți cu trei atomi de oxigen atașați unul de celălalt.
„Aceasta este ceea ce am realizat acum. Tipul de compuși pe care l-am descoperit sunt unici în structura lor. Și, pentru că sunt extrem de oxidanți, cel mai probabil aduc o serie de efecte pe care încă nu le-am descoperit”, a declarat într-un comunicat Henrik Grum Kjærgaard, autorul principal al studiului, de la Universitatea din Copenhaga.
În noul studiu, oamenii de știință au arătat că hidrotrioxizii (ROOOH), așa cum sunt cunoscuți, sunt o clasă complet nouă de compuși chimici care se formează în condiții atmosferice.
Hidrotrioxizii sunt un fel de polioxizi de hidrogen, apa – care conține doi atomi de hidrogen și un atom de oxigen – fiind cel mai simplu și cel mai comun din acest tip.
Aceste substanțe chimice se formează în timpul descompunerii atmosferice a mai multor substanțe cunoscute și emise pe scară largă, inclusiv izoprenul și sulfura de dimetil.
Ce efecte ar putea avea aceste substanțe asupra sănătății?
Una dintre aceste emisii, numită izopren, poate reacționa în atmosferă pentru a genera aproximativ 10 milioane de tone de hidrotrioxid în fiecare an.
Totuși, aceasta este doar o sursă potențială. Pe baza calculelor echipei, aproape orice compus ar putea, în teorie, să joace un rol în formarea în atmosferă a hidrotrioxizilor, care rămân intacte între câteva minute și câteva ore.
În acest timp, ele pot participa la o serie de alte reacții ca un oxidant puternic, dintre care unele ar putea fi adăpostite în interiorul unor solide microscopice care plutesc în derivă în vânt.
„Este ușor de imaginat că în aerosoli se formează noi substanțe care sunt nocive dacă sunt inhalate. Dar sunt necesare investigații suplimentare pentru a aborda aceste potențiale efecte asupra sănătății”, spune Kjærgaard.
Deoarece aerosolii afectează, de asemenea, modul în care planeta noastră reflectă lumina solară, cunoașterea modului în care chimia lor internă îi determină să crească sau să se degradeze ar putea schimba modul în care ne modelăm clima.