- După sfârșitul unei zile pline și provocatoare, toată lumea are nevoie de un loc de odihnă și de liniște deplină, iar dormitorul este acel colț salvator.
- Multe greșeli pe care le facem în amenajarea și utilizarea lui ne privează de posibilitatea de a ne bucura de odihnă și de un somn deplin.
- Nu acumulați prea multe obiecte și mobilier. Acestea nu numai că ocupă spațiu, dar rețin și praful, creând o premisă pentru alergii.
Un somn bun este esențial pentru recuperare, îmbunătățirea sănătății și a sistemului imunitar, o bună concentrare, capacitatea de a lucra și o minte limpede dimineața. După sfârșitul unei zile pline și provocatoare, toată lumea are nevoie de un loc de odihnă și de liniște deplină, iar dormitorul este acel colț salvator. Multe greșeli pe care le facem în amenajarea și utilizarea lui ne privează de posibilitatea de a ne bucura de odihnă și de un somn deplin.
Ce activități nu ar trebui să facem în dormitor?
O greșeală majoră pe care o facem (în afară de mobilă) este că ne implicăm adesea în activități nepotrivite și care perturbă somnul, care nu își au locul în dormitor. Astfel, vizionarea la televizor (în special filme care tensionează sistemul nervos – horror, acțiune), folosirea telefonului mobil, terminarea lucrului cu un laptop în pat. Dispozitivele interferează nu numai cu lumina albastră și cu radiațiile de pe ecran, care împiedică sinteza melaninei, ci și îngreunează sistemul nervos, nepermițând organismului să se reajusteze de la modul „muncă” la modul „odihnă”.
Întreruperea acestor activități în pat vă va ajuta să adormiți mai repede și să aveți un somn mai odihnitor. Singura activitate permisă în pat este o carte frumoasă și ușoară.
Cum să schimbi mobilierul pentru a te bucura de un somn mai bun
Jaluzelele și perdelele sunt importante pentru somn. Dacă lasă să intre lumina, acestea pot perturba ritmul somnului. Achiziționați perdele groase care vor bloca lumina și vor asigura un somn bun.
Nu acumulați prea multe obiecte și mobilier. Acestea nu numai că ocupă spațiu, dar rețin și praful, creând o premisă pentru alergii. Cu cât mai puține lucruri mărunte în dormitor, cu atât mai ușor va fi să mențineți igiena și să asigurați aer proaspăt în cameră, important pentru un somn complet.
Mențineți temperatura potrivită
O temperatură prea ridicată sau prea scăzută afectează negativ calitatea somnului. Ideal pentru un somn bun este 18 ˚С. Asigurați-vă că patul este confortabil. Ne petrecem 1/3 din viață în el, compromisul este de neconceput. Dacă vă treziți cu dureri de cap sau cu gâtul înțepenit, cumpărați o pernă nouă, care este anatomică și vă urmărește curbele. Această investiție nu este costisitoare, dar îmbunătățește semnificativ calitatea somnului tău.
Cumpărarea unei saltele noi este o investiție mai scumpă. Este complet justificată, deoarece o saltea de calitate înseamnă un somn odihnitor și contribuie la sănătate. O saltea bună menține corpul în poziția corectă, elimină tensiunea din mușchi, îmbunătățește circulația sângelui și nu creează premisele trezirii înțepenite și dureroase. Există saltele ortopedice, hipoalergenice, cu spumă cu memorie. Alegerea depinde de dumneavoastră.