• O echipă de la Standford calculează vârsta organelor.
  • Organele în vârstă” cresc riscul apariției bolilor.
  • Teste de vârstă organice vor fi dezvoltate cu ajutorul mostrelor de sânge.

Dacă vrei să fii tânăr și sănătos trebuie să te gândești și la organe. O echipă de studenți de la Universitatea Stanford a descoperit că organele interne pot avea o vârstă diferită de cea a corpului.

Oamenii de știință pot estima vârsta organelor printr-o metodă nouă, diferită de vârsta cronologică a corpului. Studiul recent, făcut de studenți de la Universitatea Standford și publicat în revista Nature în decembrie, a găsit legături între organele mai îmbătrânite și problemele de sănătate. Cercetătorii au asociat diferite organe cu anumite proteine. Ei au folosit probe de sânge pentru a măsura nivelurile acelor proteine, care se modifică odată cu vârsta.

Au conceput un algoritm pentru a calcula decalajul dintre vârsta cronologică a cuiva și vârsta organelor sale. Aproximativ una din cinci persoane relativ sănătoase de peste 50 de ani are cel puțin un organ care îmbătrânește mult mai repede decât celelalte, potrivit studiului, care a inclus peste 5.500 de participanți.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

De ce este importantă cunoașterea vârstei organelor?

Cunoașterea vârstei organelor ar putea permite prevenirea și tratarea bolilor prin intervenții țintite. Dacă știi că un organ îmbătrânește prea repede, ai putea lua măsuri pentru a preveni boli asociate, cum ar fi bolile de inimă sau demența.

„Îmbătrânirea inimii prezice viitoarele boli de inimă, iar îmbătrânirea creierului prezice viitoarea demență”, spune Hamilton Oh, unul dintre autorii principali ai lucrării și student absolvent la Stanford. O inimă mai în vârstă, de exemplu, a fost legată de o șansă mai mare de insuficiență cardiacă în rândul persoanelor în general sănătoase. Iar arterele și creierul au fost asociate cu un risc mai mare de a dezvolta tulburări cognitive, dacă vârsta lor este mai mare.

Când vor deveni disponibile testele de vârstă a organelor?

Deși ideea este promițătoare, realizarea unui test simplu pentru determinarea vârstei organelor este încă departe. Profesorul Morgan Levine de la Universitatea Yale crede că mai trebuie studiate aceste corelații, iar cei de la Standford au creat o companie biotehnologică și lucrează cu datele de la o biobancă în care sunt 50 de mii de mostre.

Din altă perspectivă, Dr. James Kirkland, medic și profesor de cercetare în domeniul îmbătrânirii la Clinica Mayo crede că degeaba știi vârsta organelor dacă nu există metode de prevenire a bolilor.

Citește și