- În Italia se desfășoară cel mai amplu studiu din Uniunea Europeană cu privire la vaccinare
- Institutul de Sănătate Publică din Italia a analizat situația epidemiologică după vaccinarea a aproape 14 milioane de oameni
- După 35 de zile după prima doză, există o reducere cu 80% a infecțiilor
Ne vaccinăm, dar vrem să știm și efectele pe care le are această imunizare. Mai multe țări din Europa fac studii privind efectele vaccinării împotriva COVID-19. Cel mai amplu studiu pe vaccinare din Uniunea Europeană se face în Italia.
Advertisment
Institutul de Sănătate Publică din Italia a analizat situația epidemiologică după vaccinarea a aproape 14 milioane de oameni. După 35 de zile după prima doză, există o reducere cu 80% a infecțiilor, cu 90% reducerea spitalizărilor și cu 95% reducerea deceselor. Italienii au analizat datele începând cu 27 decembrie, de când s-a dat startul campaniei de vaccinare, până pe 3 mai. Până în prezent, aproximativ 8,3 milioane de italieni, adică 14% din populația Italiei, sunt imunizați complet, iar 10 milioane au primit doar prima doză de vaccin.
Efectele vaccinării sunt studiate și de spanioli
Institutul Carlos III de la Madrid face un studiu „expres” pentru a vedea efectele combinației vaccinurilor AstraZeneca și Pfizer. Studiul va include 600 de persoane care au primit prima doză de AstraZeneca și va permite evaluarea în cursul acestei luni dacă rapelul cu Pfizer generează un răspuns imun mai puternic.
Recomandări
Topul vaccinurilor
Dacă ne uităm la testele clinice, primul este cel de la Pfizer / BioNTech cu o eficacitate de 95%. Urmează serul de la Moderna, cu 94,1%. Sputnik V ar fi pe locul 3 cu o eficacitate de 91,6%, la fel ca Novavax, cu 89,3%. Urmează AstraZeneca, Janssen și Sinovac.
Partenerii noștri