• Un biet om s-a întors din Spania cu o triplă infecție îngrozitoare de variola maimuței, COVID-19 și HIV.
  • Se pare că italianul în vârstă de 36 de ani este primul pacient din lume care a fost testat pozitiv pentru toate cele trei boli în același timp, după ce a mai fost diagnosticat luna trecută cu SARS-Cov-2.
  • Specialiștii spun că la nouă zile după ce s-a întors acasă dintr-o vacanță în care a făcut sex neprotejat, bărbatul a început să dezvolte simptome îngrijorătoare, precum oboseală, febră și dureri în gât.

Un biet om s-a întors din Spania cu o triplă infecție îngrozitoare de variola maimuței, COVID-19 și HIV.

Se pare că italianul în vârstă de 36 de ani este primul pacient din lume care a fost testat pozitiv pentru toate cele trei boli în același timp, după ce a mai fost diagnosticat luna trecută cu SARS-Cov-2.

Specialiștii spun că la nouă zile după ce s-a întors acasă dintr-o vacanță în care a făcut sex neprotejat, bărbatul a început să dezvolte simptome îngrijorătoare, precum oboseală, febră și dureri în gât.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Potrivit unui raport de studiu de caz publicat în Journal of Infection, primul test al bărbatului care a arătat un rezultat pozitiv a fost coronavirusul, pe 2 iulie.

Apoi, chiar a doua zi, a observat că aproape tot corpul, de la piept și picioare până la față și fese, începuse să aibă erupții cu vezicule mici și dureroase care înconjurau o erupție cutanată.

Abia după ce veziculele s-au răspândit și mai mult și au evoluat în pustule – mici umflături pe piele – pe 5 iulie, bărbatul a solicitat asistență medicală la spitalul din Palermo.

Acolo s-a dovedit că simptomele sale erau de variola maimuței.

Ca și cum a avea două boli în același timp nu ar fi fost suficient de rău, în timp ce se afla în spital, italianul în vârstă de 36 de ani a fost supus unui test de depistare a mai multor boli cu transmitere sexuală care a arătat că are și HIV-1.

Specialiștii au declarat în raport că „având în vedere numărul său conservat de CD4, am putea presupune că infecția a fost relativ recentă”, verdict susținut de faptul că anterior, în septembrie anul trecut, fusese testat negativ la HIV.

Ghinionistul a fost ținut în spital până la 11 iulie, după ce și-a revenit din COVID-19 și leziunile cutanate de monkeypox s-au vindecat prin formarea unei cruste care au lăsat mici cicatrici.

Cercetătorii, de la Universitatea din Catania, au declarat în raportul lor de caz: Acest caz evidențiază modul în care simptomele variolei maimuței și COVID-19 se pot suprapune și coroborează modul în care, în caz de coinfecție, recoltarea anamnezei și obiceiurile sexuale sunt cruciale pentru a efectua un diagnostic corect.

De remarcat, tamponul orofaringian cu variola maimuței a fost încă pozitiv după 20 de zile, ceea ce sugerează că aceste persoane pot fi încă contagioase timp de câteva zile după remisiunea clinică”, se arată în raport. În consecință, medicii ar trebui să încurajeze precauțiile adecvate”.

Cercetătorii au adăugat: „Deoarece acesta este singurul caz raportat de coinfecție cu virusul variolei maimuței, SARS-CoV-2 și HIV, nu există încă suficiente dovezi care să susțină că această combinație poate agrava starea pacientului.

Având în vedere actuala pandemie SARS-CoV-2 și creșterea zilnică a cazurilor de variola maimuței, sistemele de sănătate trebuie să fie conștiente de această eventualitate.”