• Cel mai mare studiu care a promovat ivermectina ca tratament anti-COVID a fost șters de site-ul pe care a fost publicat.
  • Jack Lawrence, student la medicină în Londra, a descoperit că partea de început a studiului a fost plagiată.
  • În plus, studiul arată că unul dintre pacienții participanți la studiu ar fi fost externat pe 31 iulie 2020, dată care nu există în calendar.

Studiul prin intermediul căruia a fost promovată ivermectina drept tratament pentru coronavirus a fost șters de pe site-ul pe care a fost publicat inițial, relatează The Guardian.

Studiul a fost publicat pe website-ul Research Square, în noiembrie 2020, de Dr. Ahmed Elgazzar, de la Universitatea Benha din Egipt.

Conform studiului, pacienții infectați cu SARS-CoV-2, internați și tratați în spital, care au primit ivermectină, s-ar fi recuperat destul de bine.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Totuși, în acest moment, specialiștii și medicii sunt nesiguri în ceea ce privește ivermectina ca tratament anti-COVID, având în vedere că studiul a fost șters de pe website-ul Research Square în cursul zilei de joi. Publicația a spus că studiul a fost scos „din cauza unor probleme etice”.

Jack Lawrence, un student la medicină în Londra, a fost printre primii care au identificat nereguli în studiul despre ivermectină: Lawrence și-a dat seama că aproape întreaga parte de început a materialului a fost plagiată.

Autorii au scris întregul paragraf de început al studiului având la bază comunicate de presă și articole de pe website-uri, însă au folosit o platformă online prin care au refrazat textul.

„Amuzant a fost că odată trecut textul prin această platformă, au schimbat în studiu din <<sindrom respirator acut sever>> în <<sindrom respirator extrem de intens>> la un moment dat”, a spus studentul care și-a dat seama că studiul lui Ahmed Elgazzar a fost plagiat.

Lawrence a mai spus că deși autorii au afirmat că studiul a fost derulat pe un eșantion cu persoane cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani, cel puțin trei persoane care au participat la studiu aveau sub 18 ani.

„În plus, autorii au susținut că au derulat acest studiu între 8 iunie și 20 septembrie 2020, iar majoritatea pacienților care au murit au fost internați în spital și au murit înainte de 8 iunie, conform datelor colectate inițial. Mai mult decât atât, informațiile au fost colectate greșit: un pacient ar fi fost externat pe data de 31 iunie 2020, dată care nu există în calendar”, a mai spus Jack Lawrence.