- În fiecare an, aproximativ 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc din cauza bolilor de origine alimentară. Aproximativ 420.000 dintre ei mor.
- Cea mai frecventă cauză este reprezentată de bacteriile care se dezvoltă în alimente expirate sau prost conservate.
- Acestea pot provoca infecții gastro-intestinale severe, care la unele persoane se manifestă prin vărsături, diaree și deshidratare.
În fiecare an, aproximativ 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc din cauza bolilor de origine alimentară. Aproximativ 420.000 dintre ei mor.
Cea mai frecventă cauză este reprezentată de bacteriile care se dezvoltă în alimente expirate sau prost conservate.
Acestea pot provoca infecții gastro-intestinale severe, care la unele persoane se manifestă prin vărsături, diaree și deshidratare.
Aceste date globale, compilate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), au atras întotdeauna atenția profesorului de microbiologie Uelinton Pinto, de la Centrul de Cercetare Alimentară al Universității din São Paulo (FoRC-USP).
Folosiți numai apă pentru a dezinfecta legumele care vor fi consumate crude?
Iată o altă greșeală frecventă în gospodărie: curățarea simplă a fructelor, legumelor și verdețurilor care sunt consumate crude și necurățate (cum ar fi roșiile, salata și merele) cu puțină apă.
Deși această curățare superficială ajută la eliminarea impurităților mai mari, nu elimină complet microorganismele care se acumulează la suprafața acestor alimente.
Recomandarea este de a le înmuia într-un recipient care conține un amestec de apă și hipoclorit de sodiu timp de aproximativ 15 minute.
Apoi, pur și simplu spălați-le sub jet de apă și uscați-le înainte de a le depozita în cămară sau în frigider, în funcție de alimentele respective.
„Pentru fiecare litru de apă, adăugați o lingură de hipoclorit”, spune Pinto.
Puteți găsi acest produs la vânzare în piețe, supermarketuri și farmacii. De asemenea, este disponibil gratuit în unele centre de sănătate.
O altă opțiune aici este înălbitorul obișnuit.
În acest caz, citiți întotdeauna cu atenție eticheta: pentru dezinfectarea alimentelor nu utilizați niciodată opțiuni care conțin alte substanțe decât hipocloritul.
Alte ingrediente care pot apărea în formulările de înălbitor, cum ar fi clorul, pot fi toxice dacă sunt consumate.
Acest ritual de curățare nu trebuie să fie folosit pentru legumele decojite și gătite, cum ar fi cartofii sau maniocul. Gătitul va fi cel care va elimina microorganismele potențial dăunătoare.
Utilizarea acelorași ustensile pentru ingrediente crude și gătite.
Apropo de contaminarea încrucișată, imaginați-vă riscul de a tăia carne crudă și de a folosi apoi aceeași planșetă și același cuțit pentru a îndepărta frunzele de salată.
Microorganismele care se aflau pe carne pot trece direct la legumele care vor fi consumate crude într-o salată.
Nu depozitați alimentele în locurile potrivite din frigider
Rafturile superioare, sertarele, compartimentele ușilor… Temperatura poate varia considerabil în funcție de spațiul din aparat.
Iar acest lucru poate influența, din nou, înmulțirea microorganismelor: alimentele proaspete sau deja gătite trebuie să fie mai bine protejate de frig, în timp ce conservele, băuturile și condimentele nu au nevoie de temperaturi atât de scăzute.
Prin urmare, producătorii de frigidere și broșura FoRC-USP recomandă ca oamenii să depoziteze produsele în locurile cele mai potrivite, așa cum se poate vedea în lista de mai jos:
- Primul raft (de sus): ouă, lapte și produse lactate;
- Al doilea raft (mijloc): resturi;
- Al treilea raft (raftul de jos, deasupra sertarului): alimente în curs de dezghețare;
- Sertar: legume și fructe;
- Usi: băuturi, condimente, jeleuri, conserve, sucuri și apă.
- De asemenea, merită să urmăriți cât timp pot fi păstrate alimentele.
- Pește, carne și cârnați: 3 zile;
- Sosuri: între 20 și 30 de zile;
- Resturi: 1 până la 2 zile;
- Fructe și legume: între 3 și 7 zile;
- Lapte: 2 până la 5 zile;
- Produse de panificație și de patiserie: 5 zile;
- Ouă: 7 zile.
Dezghețarea alimentelor la temperatura camerei
În congelator se depozitează alimentele convenabile, carnea crudă, înghețata și gheața.
Acolo, temperatura este atât de scăzută încât supraviețuirea microorganismelor este practic imposibilă.
Pericolul apare atunci când aceste alimente sunt decongelate.
Studiul FoRC-USP a constatat că 39% dintre respondenți decongelează alimentele la temperatura camerei, iar 16% plasează produsul într-un recipient plin cu apă pentru a accelera procesul.
Ambele metode prezintă un risc de contaminare: pe măsură ce alimentele se dezgheață, ele eliberează apă și creează mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.
„Este întotdeauna o idee bună să decongelăm în frigider. Și nu doar pentru microorganisme, ci și pentru textura alimentelor”, spune Landgraf. „Dacă se dezgheață încet, absoarbe acea apă și nu-și pierde textura”, adaugă el.
O altă opțiune, dacă vă grăbiți, este să folosiți cuptorul cu microunde, care are de obicei o funcție specifică pentru dezghețare.
Lăsarea cărnii în recipiente nesigilate
Să fie clar: frigiderul nu împiedică complet procesul de înmulțire al microorganismelor.
Acestea se află în mod natural în alimente și vor rămâne acolo, dar în frigider le va lua mult mai mult timp să crească și să creeze colonii.
Unul dintre cele mai mari riscuri în acest mediu mai rece este modul în care depozităm carnea crudă.
De obicei, vin de la măcelării și supermarketuri în pungi sau tăvițe de polistiren și în ambalaje de plastic. De obicei, acestea au un lichid sau sânge cu bacterii în ele.
Dacă ambalajul are găuri, oricât de mici, acest lichid se poate scurge și se poate vărsa pe alte alimente.
Pentru a preveni acest lucru, cel mai bine este să schimbați carnea dintr-un recipient în altul. O sugestie bună este să o depozitați în recipiente de plastic sau de sticlă cu capac.
Nu curățați frigiderul din când în când?
În cele din urmă, nu trebuie să uităm să curățăm periodic acest aparat.
Primul pas este să deconectați frigiderul de la priză și să scoateți toate alimentele. Profitați de această ocazie pentru a verifica data de expirare de pe ambalaj și aruncați cele pe care nu le-ați observat.
Îndepărtați părțile detașabile, cum ar fi rafturile, sertarele și compartimentele. Spălați totul cu apă și detergent neutru. Apoi lăsați-o să se usuce în mod natural.
Al treilea pas este să frecați un burete umezit cu apă și detergent neutru pe tot frigiderul. Folosiți o cârpă umedă pentru a clăti și apoi uscați cu o cârpă curată.
În cele din urmă, înlocuiți toate piesele detașabile și readuceți alimentele la locurile lor respective.
Broșura FoRC-USP recomandă ca această curățare a frigiderului să se facă cel puțin o dată pe lună.