• Potrivit cercetătorilor, în momentul morții sale, bărbatul avea în jur de 25 ani
  • Bărbatul a decedat în urma erupției Vezuviului
  • Cercetătorii au descoperit, de asemenea, celule nervoase intacte în măduva spinării

O echipă de oameni de știință din Italia au descoperit celule nervoase intacte în craniul unui bărbat ucis de erupția Vezuviului acum 2.000 ani, relatează CNN.

Descoperirea a fost făcută atunci când experții au studiat rămășițele descoperite pentru prima dată în anii 1.960 în Herculaneum, un oraș îngropat de cenușă în timpul erupției vulcanice din 79 d.Hr.

Potrivit cercetătorilor, în momentul morții sale, bărbatul avea în jur de 25 ani. Victima stătea cu fața în jos pe un pat de lemn, într-o clădire despre care se crede că era dedicată slăvirii împăratului Augustus.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Pier Paolo Petrone, antropologul de la Universitatea din Napoli Federico II care a condus cercetarea, a declarat pentru CNN că proiectul a început în momentul în care a văzut ,,niște material sticlos, strălucind din interiorul craniului” în timp ce lucra lângă schelet în 2018.

Într-un raport publicat anul acesta în New England Journal of Medicine, Petrone și colegii săi au mărturisit că acest aspect strălucitor a fost cauzat de vitrificarea creierului datorită căldurii intense urmată de o răcire rapidă.

Vorbind despre acest proces, Petrone a declarat: ,,Creierul expus la cenușa vulcanică fierbinte trebuie să fi fost lichefiat mai întâi și apoi transformat imediat într-un material sticlos prin răcirea rapidă a depozitului de cenușă vulcanică”.

După o analiză ulterioară prin intermediul unui microscop electronic, echipa a găsit celule din creierul vitrificat, care au fost „incredibil de bine conservate, cu o rezoluție imposibil de găsit în altă parte”, potrivit lui Petrone.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, celule nervoase intacte în măduva spinării, care, la fel ca și creierul, au fost vitrificate.

Ultimele descoperiri au fost publicate în revista americană PLOS One.