• Este prima inovație în tratamentul PTSD în mai bine de două decenii”, a declarat Amy Emerson, CEO al MAPS Public Benefit Corporation, sponsorul cercetării.
  • La finalul studiului, 72% dintre persoanele din grupul MDMA nu mai îndeplineau criteriile de diagnosticare pentru PTSD.
  • Pentru noul studiu, cercetătorii au măsurat simptomele la 104 persoane cu PTSD.

Medicamentul psihedelic MDMA poate reduce simptomele tulburării de stres post-traumatic, au demonstrat cercetătorii într-un nou studiu publicat joi. Compania care a sponsorizat cercetarea a declarat că intenționează ca în cursul acestui an să ceară aprobarea SUA pentru a comercializa medicamentul, cunoscut și sub numele de ecstasy, ca tratament pentru tulburarea de stres post-traumatic atunci când este combinat cu terapia prin discuții, informează AP News.

Este prima inovație în tratamentul PTSD în mai bine de două decenii. Și este semnificativă pentru că eu cred că va deschide și alte inovații”, a declarat Amy Emerson, CEO al MAPS Public Benefit Corporation, sponsorul cercetării.

La începutul acestui an, Australia a devenit prima țară care a permis psihiatrilor să prescrie MDMA și psilocibină, ingredientul psihoactiv din ciupercile psihedelice. Pentru noul studiu, cercetătorii au măsurat simptomele la 104 persoane cu PTSD, care au fost repartizate aleatoriu să primească fie MDMA, fie o pastilă falsă în timpul a trei ședințe, la o lună distanță. Ambele grupuri au beneficiat de terapie prin conversație.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Efectele secundare frecvente în grupul MDMA au fost încordarea musculară, greața, scăderea poftei de mâncare și transpirația. Însă doar o singură persoană din grupul MDMA a renunțat la studiu. După tratament, 86% din grupul MDMA s-a îmbunătățit la o evaluare standard a PTSD, comparativ cu 69% din grupul placebo. Evaluarea măsoară simptome precum coșmarurile, flashback-urile și insomnia.

La finalul studiului, 72% dintre persoanele din grupul MDMA nu mai îndeplineau criteriile de diagnosticare pentru PTSD, comparativ cu aproximativ 48% din grupul placebo.

Cum poate fi tratat PTSD?

Rezultatele pe care le-au obținut sunt foarte interesante”, a declarat Barbara Rothbaum, care conduce programul Emory Healthcare Veterans Program din Atlanta. Ea nu a fost implicată în cercetare, care a fost publicată în revista Nature Medicine.

Sindromul de stres post-traumatic poate fi tratat și cu alte medicamente sau cu terapie prin discuții. Acestea sunt foarte eficiente, dar nimic nu este 100% eficient”, a spus Rothbaum. Așa că avem neapărat nevoie de mai multe opțiuni de tratament”.

Înainte ca MDMA să poată fi prescrisă în SUA, ar trebui ca Food and Drug Administration să o aprobe, iar Drug Enforcement Administration ar trebui să schimbe clasificarea acesteia. În prezent, MDMA este clasificată în Schedule 1, la egalitate cu heroina și se consideră că nu are nicio utilizare medicală acceptată în prezent și un potențial ridicat de abuz”.

Citește și: