• Un studiu publicat la mijlocul lunii aprilie susține că Europa este la un singur pas de izbucnirea epidemiei de Zika. Cercetătorii de la Budapesta anunță că de la epidemie la pandemie ar fi un pas mic, dacă virusul suferă mutația corectă.
  • Aproape 20.000 de cazuri de infectare cu Zika au fost raportate în 2019 în America de Sud, conform datelor oficiale prezentate de autorități.
  • Virusul Zika a dus la nașterea multor nou-născuți, în special în Brazilia, cu leziuni grave ale creierului și microcefalie sau hidrocefalie.

Un studiu publicat la mijlocul lunii aprilie susține că Europa este la un singur pas de izbucnirea epidemiei de Zika. Cercetătorii de la Budapesta anunță că de la epidemie la pandemie ar fi un pas mic, dacă virusul suferă mutația corectă.

Presa maghiară a stat de vorbă cu virusologul Gabor Kemenesi, devenit cunoscut în țara vecină pentru intervențiile sale în timpul pandemiei de Covid-19. Kemenesi a expus cei trei factori care pot duce la o pandemie de Zika: un virus infecțios, un distribuitor eficient și o populație vulnerabilă.

Din fericire, punctează jurnaliștii maghiari, lipsește momentan o mutație virală care să permită virusului să pornească o pandemie în Europa. Din nefericire, este un pas mic până când aceasta s-ar putea produce. Cât despre distribuitor, țânțarul tigru asiatic a ajuns deja în Ungaria. A treia condiție, vulnerabilitatea populației, este și ea bifată. În condițiile în care nu a existat niciodată o epidemie de Zika în Europa, în special în Ungaria, populația nu va fi protejată.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Potrivit lui Gabor Kemenesi, canalele sunt un mediu prielnic acestor țânțari. În prezent, un posibil scenariu al unei epidemii în Europa este îngreunat de faptul că virusul trebuie mai întâi să treacă prin ciclul său de infecție al unui țânțar, care nu are mereu sorți de izbândă din cauza climatului mai rece al unor țări europene. O mare parte din Europa este protejată de un climat „mai aspru”, dar există și părți în care Zika s-ar putea răspândi.

„Majoritatea condițiilor sunt acolo, vedem semne ale unei potențiale epidemii: dacă condițiile se reunesc, sunt probleme. Este greu de prezis cu exactitate cât de gravă este situația, dar este foarte probabil ca următoarele decenii să apară cazurile de Zika și în Europa”, a explicat Kemenesi.

Încă nu se știe dacă va fi o epidemie de Zika în Ungaria, dar oamenii de știință lucrează constant pentru a afla acest lucru. Ei studiază modul în care virusul se înmulțește în rândul populației domestice de țânțari tigru și condițiile climatice interne.

Ar fi o exagerare puternică să spunem că suntem la un pas de pandemia Zika, însă situația cu siguranță nu este foarte roz. Țânțarii potriviți pentru răspândire sunt deja prezenți pe continentul nostru – și în Ungaria – și există o a treia condiție importantă a epidemiei: europenii sunt vulnerabili pentru că nu s-au confruntat încă cu patogenul acesta”, a mai adăugat Kemenesi.

În colaborare cu mai multe ateliere de cercetare europene, Laboratorul Național de Virologie al Universității din Pécs cercetează activ virusul Zika, semn că maghiarii iau în serios această problemă.

Zika a fost descoperit în Africa în 1947 și ulterior a ajuns în Asia, astfel că astăzi distingem între aceste două variante genetice majore, care, desigur, au creat deja o serie de subvariante.

Boala cauzată de virusul Zika, febra Zika, este de obicei ușoară. Aproximativ o cincime dintre cei infectați prezintă greață, letargie, slăbiciune, febră, erupții cutanate, dureri musculare sau articulare și ocazional conjunctivită, dar aceste simptome dispar de obicei după câteva zile. Simptomele grave, cum ar fi simptomele sistemului nervos, sunt rare. Cea mai mare amenințare o reprezintă pentru fetușii care se dezvoltă în uter, iar în unele regiuni din Brazilia a fost asociată cu o creștere a incidenței stării de cap mic (microcefalie), hidrocefalie sau o creștere a incidenței sindromului Guillain-Barré (inflamație).

Țânțarul tigru asiatic este un vector potrivit de transmitere al virusului Zika. Virusul intră în insectă prin sângele unei persoane infectate, care îl transmite mai apoi unei alte gazde. Așadar, singura metodă eficientă de a combate acest virus e eliminarea țânțarilor din marile orașe.