- China păzește îndeaproape peșterile care odată găzduiau lilieci infectați cu virusuri apropiate de Sars-Cov-2, transmite AP.
- Oamenii de știință speră să găsească dovezi ale evoluției coronavirusului la lilieci.
- Probele luate recent de oamenii de știință au fost confiscate, scrie AP, adăugând că poliția a blocat accesul spre peșteri, în luna noiembrie.
- Jurnaliștii de la AP și BBC spun că s-au confruntat cu blocaje rutiere și s-au întâlnit cu oameni angajați special pentru a-i ține departe de peșteri.
China păzește peșterile antice în care au trăit odată liliecii infectați cu variante de coronavirus, în încercarea de a controla cercetările asupra focarului, a raportat The Associated Press.
Se pare că peșterile, situate în sudul provinciei Yunnan din China, dețin cheia înțelegerii modului în care a evoluat noul coronavirus la lilieci.
În 2017, oamenii de știință au urmărit liliecii responsabili pentru focarul SARS din 2003. De asemenea, regiunea a găzduit descoperirea RaTG13 din 2012, o variantă apropiată a coronavirusului. Un studiu din februarie a stabilit că are 96% din structura sa genetică.
Cu toate astea, China ia măsuri pentru a proteja siturile și pentru a controla cine are acces, scrie AP, adăugând că jurnaliștii săi au fost urmăriți de serviciile de securitate și le-a refuzat intrarea într-una din peșteri.
Autoritățile au confiscat, de asemenea, probe prelevate de o echipă de oameni de știință într-o călătorie recentă în peșteri, iar poliția a blocat accesul la drumuri și situri din jurul peșterilor la sfârșitul lunii noiembrie.
Într-o vizită recentă, BBC a raportat că „bărbați neidentificați ne-au spus că treaba lor este să ne țină afară”.
Majoritatea cercetătorilor care sunt lăsați să intre sunt afiliați armatei chineze, adaugă AP.
Toate lucrările de cercetare bazate pe dovezi din peșteri trebuie trimise unui grup de lucru supravegheat de guvernul de la Beijing „sub ordinele directe ale președintelui Xi Jinping”.