• Ridicarea bruscă a restricţiilor severe anti-COVID în China ar putea duce la o explozie de cazuri şi la peste un milion de decese până în 2023.
  • Conform previziunilor grupului, cazurile din China ar atinge un vârf în jurul datei de 1 aprilie, când numărul deceselor ar ajunge la 322.000.
  • Aproximativ o treime din populaţia Chinei va fi fost infectată până atunci, a declarat directorul IHME, Christopher Murray, citat de Reuters.

Ridicarea bruscă a restricţiilor severe anti-COVID în China ar putea duce la o explozie de cazuri şi la peste un milion de decese până în 2023, potrivit noilor proiecţii ale Institutului pentru Măsurarea şi Evaluarea Sănătăţii (IHME).

Conform previziunilor grupului, cazurile din China ar atinge un vârf în jurul datei de 1 aprilie, când numărul deceselor ar ajunge la 322.000. Aproximativ o treime din populaţia Chinei va fi fost infectată până atunci, a declarat directorul IHME, Christopher Murray, citat de Reuters.

Autoritatea Naţională de Sănătate din China nu a raportat oficial niciun deces COVID de la ridicarea restricţiilor COVID. Ultimele decese oficiale au fost raportate pe 3 decembrie.

Recomandări

ANCHETA CONFIRMĂ
PRIMUL POW NORD-COREEAN
CUM MĂNÂNCI CUMPĂTAT?
FĂ O ȘCOALĂ CA ACASĂ
ATACURI ÎN SIRIA
ISRAELUL LOVEȘTE YEMEN

Numărul total al deceselor cauzate de pandemie se ridică la 5.235.

Politica zero-COVID a Chinei, eficientă

China a ridicat unele dintre cele mai severe restricţii COVID din lume în decembrie, după proteste publice fără precedent, iar acum se confruntă cu o creştere a numărului de infecţii, existând temeri că virusul ar putea infecta întreaga populaţie de 1,4 miliarde de locuitori în timpul sărbătorii de Anul Nou Lunar de luna viitoare.

Nimeni nu a crezut că vor rămâne la zero-COVID atât de mult timp cât au făcut-o” , a declarat Murray.

Este posibil ca politica zero-COVID a Chinei să fi fost eficientă pentru a ţine la distanţă variantele anterioare ale virusului, dar transmisibilitatea ridicată a variantelor Omicron a făcut-o imposibil de susţinut, a spus el.

De la focarul iniţial de la Wuhan, China abia dacă a raportat vreun deces. De aceea ne-am uitat la Hong Kong pentru a avea o idee despre rata mortalităţii cauzate de infecţie” , a declarat Murray.

Alţi experţi se aşteaptă ca aproximativ 60% din populaţia Chinei să fie în cele din urmă infectată, cu un vârf aşteptat în luna ianuarie, lovind cel mai puternic populaţiile vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă şi cele cu afecţiuni preexistente.

Printre principalele motive de îngrijorare se numără numărul mare de persoane vulnerabile din China, utilizarea unor vaccinuri mai puţin eficiente şi acoperirea vaccinală scăzută în rândul persoanelor de 80 de ani şi mai în vârstă, care prezintă cel mai mare risc de îmbolnăvire gravă.