• Psihoterapeutul Ciprian Jurma: ,,Noi, în continuare, nu știm unde suntem, mesajele sunt mereu incerte sau incoerente. Acesta este marele factor de stres. În general, necunoscutul generează anxietatea.”
  • C. Jurma: ,,Eu văd foarte multă singurătate. E o chestiune nu  atât psihologică, cât e socială. Oamenii poate au niște opreliști față de singurătate și acelea se pot lucra psihoterapeutic.”
  • Stilista Adina Buzatu: ,,Trebuie să avem personalitate prin ceea ce suntem. Dacă vrei să îți cumperi un brand, ok. Nu mai purtați scrisul atât. Nu vezi chestia asta în lumea civilizată.”
  • Stilista Adina Buzatu: ,, În primul rând copiem, fără să ne gândim sau să adaptăm, ținute de pe internet. Văd pe cineva îmbrăcat așa, vreau așa.”

„Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu – invitaţi joi seara la Aleph News, psihoterapeutul Ciprian Jurma și stilista Adina Buzatu.

Ciprian Jurma îţi spune care este legătura dintre limbaj şi gestionarea anxietăţii într-o perioadă în care teama de visus are repercusiuni vizibile asupra felului în care vedem şi trăim viaţa.

Cât de important este suportul psihologic în aceste vremuri, dar şi cum se răsfrâng aceste schimbări în vieţile private ale oamenilor?

,,Într-o măsură mai mică sau mai mare cei ma mulți dintre noi am pierdut ceva cu pandemia. Niște oportunități, niște proiecte. Și am resimțit pierderea.”

Recomandări

ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE E SLEEPMAXXING?
RUSIA ATACĂ

C. Jurma: ,, Situația nu face decât să accentueze ceea ce era deja un nivel crescut de anxietate”

Phihoterapeutul Ciprian Jurma îți explică ce ne amplifică starea de anxietate, dar și ce poate face ajutorul psihologic.

,,Cum spuneam, situația nu face decât să accentueze ceea ce era deja un nivel crescut de anxietate. Ce poate face ajutorul psihologic? Revenim la anxietate… Ce a fost cel mai dificil și ce este cel mai dificil la situația aceasta este incertitudinea. Nu gravitatea situației, că putem avea situații grave care sunt certe și nu ne provoacă anxietate.

De exemplu, dacă ai un diagnostic în familie sau chiar al tău, până în momentul stabilirii diagnosticului , ești mult mai înfricoșat decât în momentul în care ai un diagnostic. Când un medic ți-a dat un plan de tratament, când ai un soi de predictibilitate în ceea ce va urma să se întâmple și știi unde ești…Acesta este calmant.

Noi, în continuare, nu știm unde suntem, nu știm cu ce ne confruntăm foarte bine, mesajele sunt mereu incerte sau imprevizibile sau incoerente. Acesta este marele factor de stres. În general, necunoscutul generează anxietatea.”

C.Jurma: ,,Nu cred că este altceva de făcut decât să ne apropiem unii de alții”

Psihoterapeutul Ciprian Jurma îți explică și care este remediul de bază împotriva singurătății, dar și cum poți să gestionezi singurătatea în perioada de pandemie, când oamenii se îndepărtează cu fiecare zi mai mult unii de ceilalți.

,,Vlad Craioveanu: Cum ar putea gestiona cel mai bine singurătatea? Este o întrebare simplă pentru cei care nu au rude, care nu au mulți prieteni, iar în perioada aceasta stau singuri. Cum poți să gestionezi singurătatea încât să treci peste perioada asta de pandemie?

Ciprian Jurma: Eu văd foarte multă singurătate. E o chestiune care nu e atât psihologică, cât e socială. Oamenii poate au niște opreliști față de singurătate și acelea se pot lucra psihoterapeutic. Pe lângă asta, sunt și unii factori sociali pe care noi nu îi putem schimba. Eu mă întreb, și observ asta în România, că oamenii, în general, sunt suspicioși, și nu sunt foarte calzi, cel puțin în București. Eu nu am experiență foarte mare cu restul țării. Bucureștiul îmi este familiar, aici m-am născut și, comparând cu altă experiență, mereu am avut senzația că oamenii sunt distanți. Nu cred că este altceva de făcut, decât să ne apropiem unii de alții, să lăsam la o parte defensivitatea pe care o avem, care poate că este o moștenire traumatică a traumelor prin care a trecut Bucureștiul și întreaga țară.

Stilista Adina Buzatu, sfaturi vestimentare în pandemie

Cu siguranță, pandemia nu ne-a schimbat doar comportamentul, ci și obiceiul de a ne îmbrăca. Stilista Adina Buzatu te lămurește ce se poartă în pandemie, chiar și atunci când lucrăzi de acasă. Face haina pe om sau omul pe haină?

Stilista îți explică franc că ține de educație felul în care îți porți hainele. Regula de bază este următoarea: trebuie să avem grijă să aratăm ce este mai frumos și să ascundem ce nu ne avantajează.

,,Nu mai trebui să judecam oamenii după niște idei preconcepute ale noastre. Optiunile sexuale nu au legătură cu opțiunile vestimentare. Hai sa renunțăm la ideile preconcepute. Noi, românii, parcă ne-am născut cu ele.”

A.Buzatu:,,Cele mai ieftine, din punct de vedere calitativ, sunt tricourile negre cu logo-uri mari.”

Dacă credeai că brand-ul te face să ieși în evidență și să captezi atenția celor din jur, stilista Adina Buzatu spulberă acest mit. Secretul este să fii cât mai original și să te simți cu adevărat bine în hainele tale!

,,Nu ne dă identitate brand-ul. Nu ne face mai importanți decât suntem. Noi trebuie să avem personalitate prin ceea ce suntem și după aceea, dacă vrei să îți cumperi un brand, ok. Nu mai purtați scrisul atât. Nu vezi chestia asta nicăieri în lume, în lumea civilizată, în Italia, în Franța. Și mai mult decât atât… 17 brand-uri cu scrisuri diferite și cu logo-uri peste tot. Obosești!

Cele mai ieftine, din punct de vedere calitativ, sunt tricourile negre cu logo-uri mari. Toate brand-urile le fac, costă 1€ acel tricou, invariabil, și ți le vând ție, în funcție de brand, cu 100, cu 800, cu 1.000, cu 500, cu 200€. Important este să îți cumperi calitate. Pune mâna, pipăie țesătura, înțelege de ce îți place. Cumpără haine care sunt croite bine.”

A.Buzatu: ,,Nimeni nu este urât. Toți putem să arătam bine dacă știm cum să ne punem în evidență”

   ,,În primul și în primul rând copiem, fără să ne gândim sau să adaptăm, ținute de pe internet. Văd pe cineva îmbrăcat așa, vreau așa. L-am văzut pe Beckham cum s-a îmbrăcat, vreau așa… Și vin cu Beckham într-un costum gri. Ok, Beckham arată cum arată, domnul arată cum arată și pun costum gri. Îi explic…Stați o secundă. Nu are sens să te îmbraci la nunta ta, că nu tu ești aici mire, avem aici alt fel de situație, Beckham purta un morning coat acolo, e ca și când Oașu ar veni în București și s-ar îmbrăca în costum maramureșan. Le explic și apoi le pun costumul gri și îmi spun că nu arată ca pe Beckham. Nu arată pentru că nu ești Beckham.

Le explic că poți să arăți excepțional dacă alegi ceva ce te caracterizează, ce îți stă bine în funcție de aspectul fizic, cromatica feței, stilul personal…Sunt o mulțime de lucruri de luat în calcul. Nu poți doar să copiezi o ținută, să o pui pe tine și să vrei să iei totul de la Beckham. Bine, milioanele ar fi mai bine de luat, dar asta e altă discuție. E foarte important să adaptați, să conștientizați cum arătați. Nimeni nu este urât. Toți putem să arătam bine dacă știm cum să ne punem în evidență.”