• Pentru unii oameni, cititul în mașină este o modalitate excelentă de a trece timpul.
  • Pentru alții, cititul le stârnește răul de mișcare.
  • Aceasta se întâmplă atunci când ochii se concentrează asupra unui obiect staționar, dar urechea internă simte mișcarea.

Neuropsihiatrul Dr. Ooha Susmita explică de ce cititul în timp ce se află într-un vehicul în mișcare le provoacă brusc greață unora, scrie Business Insider. Starea de rău este cauzată de o deconectare între sistemele responsabile pentru echilibrul și orientarea spațială a unei persoane sau, după cum a explicat Susmita, un conflict între informațiile primite de ochi și senzațiile resimțite de urechile interioare”.

Creierul tău crede că te miști în mașină pentru că percepe mișcarea prin urechea internă, în timp ce ochii tăi se concentrează pe un obiect staționar, a spus Susmita.

Acest lucru creează o neconcordanță senzorială deoarece ochii trimit semnale că nu te miști, în contradicție cu urechile tale interne, care detectează mișcarea și schimbările de direcție”, a spus ea. Acest conflict senzorial, care duce la o perturbare a simțului normal al echilibrului organismului, poate duce la simptome precum greață, amețeli, transpirație și, uneori, vărsături”.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Cititul, în mod specific, necesită o atenție concentrată și o urmărire vizuală fină”, ceea ce face ca nepotrivirea senzorială să fie și mai gravă, a spus ea. Vederea periferică joacă, de asemenea, un rol, deoarece nici ea nu percepe mișcarea, chiar dacă urechea ta internă simte mișcarea mașinii.

Cu toate acestea, este important de reținut că nu toată lumea experimentează această senzație, iar sensibilitatea la aceste probleme variază de la o persoană la alta.

Citește și