• Un nou studiu arată că, în multe cazuri, consumul a mai mult de o ceașcă pe zi poate avea rezultate mai pozitive pentru sănătate.
  • S-a constatat că consumul de cafea ajută la sănătatea inimii și a dus la un risc redus de deces în general.
  • Cafeaua are proprietăți antiinflamatorii și se știe că reduce riscul de diabet de tip 2.

Un nou studiu arată că consumul mai multor cești de cafea în fiecare zi este legat de o mai bună sănătate a inimii și de o reducere generală a mortalității.

Studiul de aproximativ 12,5 ani, care a fost publicat în European Journal of Preventive Cardiology, a explorat impactul pe care cafeaua l-a avut asupra sănătății a 449.563 de adulți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, fără antecedente de probleme cardiovasculare.

Participanții la studiu au fost împărțiți în grupuri – persoane care nu beau nicio ceașcă de cafea în fiecare zi, mai puțin de o ceașcă, o ceașcă, două până la trei cești, patru până la cinci cești și mai mult de cinci cești. Aceste informații au fost colectate prin intermediul unui chestionar care a inclus și o întrebare despre tipul de cafea pe care o beau – aceste opțiuni erau cafea instant, măcinată sau decofeinizată.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cei care au băut cafea au fost comparați cu cei care nu beau cafea pentru a determina rezultatele studiului. S-a constatat că consumul de cafea ajută la sănătatea inimii și a dus la un risc redus de deces în general.

După ajustarea factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, consumul de alcool, statutul de fumător și obezitatea, s-a constatat că, în general, consumul mai multor cești de cafea este benefic pentru sănătate.

În primul rând, persoanele care au băut două-trei cești de cafea instant, măcinată sau decofeinizată au înregistrat un risc mai mic de deces în general, în comparație cu persoanele care nu beau cafea. Cea mai mare scădere a venit de la cafeaua măcinată, care a prezentat un risc de deces cu 27% mai mic. Cafeaua decofeinizată a ajuns la 14%, iar cafeaua instant a ajuns la 11%.

Apoi, s-a constatat o reducere a bolilor cardiovasculare, pe care studiul le-a definit ca fiind insuficiență cardiacă, boli coronariene și accidente vasculare cerebrale, în cazul persoanelor care beau două-trei cești de cafea în fiecare zi. Cafeaua măcinată a înregistrat din nou cea mai mare reducere a riscului, cu 20%, urmată de cafeaua instant cu 9% și de cafeaua decofeinizată cu 6%.

Ultimul lucru pe care studiul l-a măsurat a fost reducerea aritmiilor, cunoscute și sub numele de bătăi neregulate ale inimii. În această parte a studiului, rezultatele au fost diferite de celelalte rezultate. Persoanele care au băut patru până la cinci (și nu două-trei) cești de cafea măcinată sau instantanee în fiecare zi au observat o reducere a aritmiilor – și nu a existat nicio reducere pentru persoanele care au băut cafea decofeinizată.

Acest studiu are câteva limitări: Informațiile referitoare la numărul de cești de cafea consumate în fiecare zi au fost auto-raportate, iar aceste informații au fost colectate la începutul studiului. Astfel, autorii studiului nu ar ști dacă cineva și-a schimbat consumul zilnic de cafea sau tipul de cafea pe care l-a consumat pe parcursul celor aproximativ 12,5 ani de studiu.

Alte studii au arătat, de asemenea, că consumul de cafeaua are beneficii pentru sănătate. Dar chiar și cu acești factori luați în considerare, cafeaua, atunci când este consumată în mod rezonabil și fără mult zahăr adăugat și frișcă, a fost cunoscută ca fiind bună pentru sănătate. Cafeaua are proprietăți antiinflamatorii și se știe că reduce riscul de diabet de tip 2. În plus, te trezește.

Iar cofeina, atunci când este consumată în limitele recomandate (adulții pot consuma până la 400 de miligrame de cofeină în fiecare zi) este legată de multe beneficii pentru sănătate. Ea „stimulează sistemul nervos central”, potrivit Asociației Americane a Inimii, și este legată de un risc mai mic de apariție a bolii Parkinson, potrivit Johns Hopkins Medicine.