- Cornel Atanasiu, virusolog, despre noua tulpină Sars-Cov-2: Se pare că reacționează direct cu un aminoacid din AC2.
- Maria Van Kerkhove, director tehnic OMS: Nu există dovezi că noua tulpină ar produce forme mai severe sau mortale ale bolii.
Cornel Atanasiu, virusolog la Wistar Institute din Philadelphia, ne-a explicat în direct la Aleph News care este diferența între cele două tulpini ale coronavirusului și de ce noua tulpină este mai contragioasă.
Cornel Atanasiu, virusolog: „Acest aminoacid face parte din regiunea ARBD, din coronavirus, din proteina spike, care reacționează direct cu AC2 receptorul uman. Nu numai că se află în această regiune, dar se pare că reacționează direct cu un aminoacid din AC2. Asta ar putea fi motivul pentru care este mai transmisibil. Eu personal bănuiesc că odată cu această interacție devine mai puternic. Vestea este un pic proastă decât s-a anunțat în presă, în sensul că mai sunt și alte mutații, asta nu e singura. Această tulpină vine cu 6 mutații. Vorbim de 7 mutații doar în proteina S, plus alte mutații în alte părți ale genomului.”
E posibil ca noua tulpină să fie mai rezistentă la vaccinurile care sunt acum pe piață
Cornel Atanasiu, virusolog: „Nu este un mod obligatoriu ca să aibă un afect asupra vaccinului. Trebuie să înțelegem ce face vaccinul. Sistemul imunitar crează niște anticorpi după ce vaccinul intră în organism, care împotriva proteinei S în totalitate, pe noi ne interesează la interfață. Asta e problema care și-o pun cercetătorii în momentul de față, dacă aminoacidul din această interfață a fost modificat”
OMS mai explică faptul că persoanele care se infectează cu noua tulpină transmit virusul în medie altor 1,5 persoane, în comparaţie cu o rată de infectare de 1,1 pentru tulpinile cunoscute anterior pe teritoriul Marii Britanii. În același timp, Maria Van Kerkhove, director tehnic OMS pentru pandemia de Covid-19, subliniază că nu există dovezi că noua tulpină ar produce forme mai severe sau mortale ale bolii.