• Majoritatea oamenilor de știință au respins teoria conform căreia coronavirusul a fost creat intenționat în laborator
  • Însă, lipsa transparenței din partea autorităților chineze și atenția îndreptată frecvent asupra activităților din laboratorul din Wuhan i-au determinat pe unii cercetători să nu renunțe la ideea că ar exista o posibilă legătură între virus și neglijența institutului
  • Unele cercetări asupra coronavirusului s-au făcut la un nivel de siguranță 2 și nu 4, cel mai restrictiv

Publicația Times of London relatează că un virus identic de până la 96% cu coronavirusul a fost găsit într-o mină de cupru abandonată din China în anul 2012. Liliecii bolnavi din peșteră au infestat șase muncitori, ulterior declarându-se decesul a trei dintre ei. Virusul a fost colectat în 2013 și stocat pentru a fi studiat în laboratorul din Wuhan, se arată într-o analiză a publicației Washington Post.

„Faptul că epidemia unui virus mortal a început, din simplă coincidență, în apropierea singurului institut de virologie de nivel 4 din toată China, care se întâmplă să studieze cea mai cunoscută rudă a coronavirusului, este o dovadă de naivitate”, a scris Jamie Metzl, un fost oficial al adminsitrației Clinton în domeniul securității naționale, în Wall Street Journal.

Revista Science a publicat un interviu cu Shi Zhengli de la Institutul din Wuhan. Ea a spus că este imposibil ca cineva de la institut să fi fost infectat, spunând că „până în prezent, nu există infectări ale angajaților și studenților”. Totuși, omul de știință a recunoscut că unele cercetări asupra coronavirusului s-au făcut la un nivel de siguranță 2 și nu 4, cel mai restrictiv.

Recomandări

ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE E SLEEPMAXXING?
RUSIA ATACĂ

David A. Relman, un microbiolog al Universității Stanford, a scris în Proceedings of the National Academy of Sciences că lipsesc multe detalii-cheie, inclusiv o istorie evolutivă a virusului, locul, timpul și mecanismul de transmitere a primei infecții la om.

Rossana Segreto și Yuri Deigin au publicat lucrarea care se numește „Structura genetică a SARS-CoV-2 nu exclude originea de laborator”. Lucrarea a menționat că „o gazdă naturală, directă sau intermediară, nu a fost încă identificată”. 

Cercetătorii de la Institutul din Wuhan, au recunoscut la începutul lui februarie că mai mulți muncitori s-au îmbolnăvit grav după ce au fost infectați, în anul 2012, cu un virus asemănător celui SARS-CoV-2, în timp ce curățau peștera.

Cu câteva zile înainte ca Donald Trump să părăsească funcția funcția de președinte, Departamentul de Stat a transmis într-o notă informativă că „institutul nu a fost transparent sau consecvent în ceea ce privește investigația virusurilor asemănătoare cu SARS-CoV-2, inclusiv RaTG13, același pe care oamenii de știință l-au prelevat dintr-o peșteră din provincia Yunnan în 2013, după ce mai mulți mineri au murit din cauza unei boli asemănătoare cu COVID-ul”.

Un raport comun al Organizației Mondiale a Sănătății și al Chinei sugerează că „ipoteza incidentului de laborator este extrem de puțin probabil să explice introducerea coronavirusului în populația umană”.

Oamenii de știință de renume din întreaga lume, printr-o scrisoare deschisă adresată OMS, solicită o nouă investigație cu privire la originile virusului, spunând că ancheta anterioară a fost greșită. 

Ziarul australian a relatat că „cercetătorii Institutului din Wuhan, care studiau mai multe tipuri de virus, au fost spitalizați cu simptome similare ale COVID-19, la începutul lunii noiembrie din 2019, ceea ce oficialii americani suspectează că ar fi putut fi primul grup infestat”.