• Un bărbat de 52 de ani cu 70% arsuri a ajuns în Belgia după nouă zile
  • Bărbatul s-a electrocutat la Constanţa, iar apoi a fost transferat la Iaşi
  • După șapte zile pleacă spre Belgia cu avionul SMURD, dar se întoarce la Floreasca din cauza problemelor tehnice
  • Medicul care îl tratează acum spune că nu a fost îngrijit cum trebuie
  • La Iaşi bărbatul a căpătat bacterii pentru care s-a început tratamentul

Sunt cinci ani şi câteva luni de când auzim că România nu poate trata marii arşi. După Colectiv ne-am dat arama pe faţă. De atunci am mai făcut câteva clinici pentru tratamentul marelui ars, dar chiar şi aşa încă trimitem pacienţi cu arsuri grave în spitale din străinătate. Şi încă îi plimbăm din spital în spital. Cel mai recent caz: un bărbat de 52 de ani s-a electrocutat pe 20 ianuarie în portul Constanţa.

Primele îngrijiri le-a primit în Spitalul Judeţean Constanţa, unde a fost trimis direct în sala de operaţii. La nici 24 de ore a fost trimis la Iaşi, la Clinica de Chirurgie Plastică şi Reparatorie de la Spitalul Sfântul Spiridon unde sunt cinci paturi pentru tratamentul marelui ars. De când a ajuns aici s-a pus problema transferului său în străinătate.

Soția bărbatului: „Mi-au spus că au alte priorități”

„Acolo a stat câte zile, timp în care nu s-a găsit un loc nicăieri în străinătate să îl putem duce. Am căutat noi în paralel, am găsit acest spital din Belgia. După care a fost discuţia de a plăti un avans de 50.000 de euro, iarăşi ne-am blocat. Dar lucrurile aici s-au blocat, pentru că în momentul în care le-am spus dânşilor că am găsit spitalul şi că e dispus angajatorul să plătească şi suma de bani doar să îl ducem, aici lucrurile s-au încetinit,” povestește Mihaela Ganea, soția bărbatului.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Mai întâi mi-au spus că au alte priorităţi, staţi puţin să găsim, să facem corespondenţă cu spitalul din Belgia. Deci am mai pierdut o zi. A doua zi mi s-a spus că trebuie să plece un alt transport cu un copilaş la Stuttgart, următoarea zi s-a stricat vremea şi în fiecare zi se întâmpla câteva ceva,” a povestit soția bărbatului.

A durat nouă zile pentru a fi transferat

Îţi reamintesc că în decembrie anul trecut, după discuţiile legate de transferul medicului român rănit în incendiul de la Neamţ, ministrul Nelu Tătaru a dat două ordine prin care timpii de aşteptare în cazul transferului unui pacient cu arsuri să fie redus semnificativ. Acum a durat nouă zile.

După ce totuşi a venit avizul de transfer din Belgia şi după ce vremea s-a liniștit avionul SMURD a decolat de la Iaşi, spre spitalul Charleroi cu bărbatul. A oprit la Timişoara să realimenteze, a decolat din nou dar au apărut probleme tehnice aşa că a ajuns la Floreasca.

„Avionul a decolat fără probleme, s-a depresurizat pe drum, pentru a nu risca viaţa echipajului şi a pacientului s-au întors. E un incident întâlnit în aviaţie, nimic neobişnuit. pacientului i s-a găsit loc la Spitalul Floreasca, va primi îngrijirile de care are nevoie,” a spus Raed Arafat, şeful DSU, pentru Aleph News.

Pe 29 ianuarie, bărbatul ajunge în Belgia

Abia pe 29 ianuarie bărbatul ajungea la Spitalul din Charleroi, după un transfer cu o aeronavă Spartan a Forţelor Aeriene Române.

„Ce ştiu eu este că în fiecare zi îmi spuneau că este stabil, că se poate transfera în orice moment, doar că ce să vezi, nu se întâmpla transferul. Acum nu ştiu dacă dânşii stăteau în standby din motivul ăsta, că în fiecare zi aşteptam să zboare avionul,” a spus Mihaela Ganea, soția bărbatului.

„Ne-am împotmolit pentru că nu exista avionul ăla, care ce să vezi era în reparaţie. Şi nu înţeleg de ce nu au făcut asta din primul moment cu acel avion militar. Dacă cineva îmi răspunde mie la întrebarea asta “de ce nu s-a zburat cu avionul militar” ce se întâmplă, s-a dărămat cerul şi aşa erau nişte zile,” susține soția bărbatului.

Explicațiile autorităților

„Problema transferului s-a pus din momentul primirii lui în ATI, Clinca de Chirurgie Plastică Sfântul Spiridon. La momentul la care a existat stabilitate hemodinamică s-a pus problema dacă se intervine chirurgical, ceea ce posibil ar fi temporizat transferul sau dacă se transferă aşa cum s-a găsit locul,” a declarat Diana Cimpoeșu, purtător de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi

Ciprian Isacu este medicul care îl tratează pe bărbatul de 52 ani ani. Acesta susţine că pacientul nu a fost îngrijit cum trebuie în România şi că trebuia trimis mai devreme în străinătate. Tot el spune că este o lipsă de respect din partea colegilor săi. Tot el spune că bărbatul are bacterii în răni, dar recunoaşte că acestea sunt frecvente la pacienţii cu arsuri.

Ciprian Isacu: „A ajuns într-un hal fără de hal”

„Eu am fotografii în ce hal a ajuns. L-au dat cu apă sfinţită, nu ştiu. A ajuns într-un hal fără de hal,” povestește Ciprian Isacu, medicul pacientului în Belgia.

„Suntem singura țară care trimitem afară arşii peste 50%. De ce? Poate nu or fi primit volumul 2 din cum se tratează arşii, i-am zis şi la ministra de dinainte. Dacă nu ştii, nu vrei, nu poţi, măcar din respect pentru cel care îl primeşte şi face treaba. Din respect pentru cei care fac treaba lor, măcar să îl trimită în condiţii normale.”

„E 50-50%. Ne batem să… Are o rezistenţă excepţională şi se simte între ghilimele că vrea. Însă se bate cu mizeria pe care am terminat-o în sfârşit de scos, cu infecţiile, cu starea generală, deci toate, inimă, rinichi, plămâni, care se ţin de mână, deci nu e scos din afacere,” a vorbit medicul despre starea pacientului.

„Dacă ar fi venit mai repede, poate am fi evitat să stea putrezit, intre ghilimele, mirosea, puţea, ăştia au zis la blocul operator când l-au primit, au zis că e ruşinos şi scandalos. Au stat nouă zile şi s-au uitat la el , că a fost avion, că nu a fost avion, că nu ştiu ce, dar tipul a stat într-un pat într-un spital ei şi acolo cu apă cu săpun trebuiau să îl trateze,” spune medicul Ciprian Isacu.

Ce spun reprezentanţii celor trei spitale în care a fost el tratat

La Constanta a fost băgat direct în blocul operator unde i-au fost curăţate plăgile şi de unde a fost trimis în mai puţin de 24 de ore la Iaşi, cu elicopterul.

„O echipă medicală multidisciplinară a intervenit de urgenţă conform protocoalelor de tratament în cazul arsurilor severe. (…) Până la momentul transferului, s-a efectuat toaletarea plăgilor în blocul operator, au fost recoltate inclusiv culturi bacteriene, conform protocoalelor. Menţionăm că pe mediile de cultură nu s-a dezvoltat floră patogenă,” a declarat Spitajul Județean de Urgențe Constanța pentru Aleph News.

La Iaşi a primit tratament în Clinica de Mare Ars. Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon unde bărbatul a fost tratat opt zile, îţi spune cum a fost el îngrijit. Pentru că pacientul nu era stabil la început, au decis să nu intervină chirugical şi i-au dat şi antibiotice pentru bacteriile care apăruseră la analize.

„Deci pansamentele speciale, antiseptice locale, pansamente pe bază de alginat de calciu şi antiseptice pe bază de argint. Toate soluţiile antiseptice şi toate pansamentele speciale de care a fost nevoie s-au găsit în spital şi s-au utilizat,” a declarat Diana Cimpoeșu.

„Au fost efecutate monitorizarea şi sustinerea funcţiilor vitale, prezenta multiple dezechilibre hidroelectrolitice şi perioade de instabilitate hemodinamică, motiv pentru care specialiştii de acolo din ATI au făcut eforturi pentru stabilizarea funcţiilor vitale.”

„Nu a fost posibilă o intervenţie chirurgicală de specialitate în cazul pacientului ars, iar pentru contaminarea bacteriană, care este frecventă la pacienţii cu arsuri a fost făcută profilaxie, au fost făcute determinări bacteriologice repetate, iar pentru germenii puşi în evidenţă s-a început tratamentul specific cu antibioticele, conform antibiogramei,” spus Diana Cimpoeșu.

După ce cabina avionului SMURD s-a depresurizat, bărbatul de 52 de ani a primit îngrijiri şi la Floreasca, dar mai puţin de 24 de ore.

„El avea colonizarea de la Iaşi. A stat sub 24 de ore la noi. Aici a beneficial de toate îngrijirile necesare specifice unui pacient ars,” a spus Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.