• Slovacia are cea mai mare rată a mortalității din lume
  • Începând cu 15 februarie, țara a avut o medie de 17,82 noi decese la 1 milion de locuitori
  • Slovacia este prima țară din lume care și-a testat întreaga populație pentru Covid-19

La câteva luni după ce a devenit prima țară din lume care și-a testat întreaga populație, Slovacia are acum cea mai mare rată a mortalității, cauzată de coronavirus, din lume, scrie Yahoo News UK.

Slovacia are în prezent cea mai mare medie de decese COVID raportate la 1 milion de locuitori, comparativ cu orice altă țară, într-un interval de șapte zile. Începând cu 15 februarie, țara a avut o medie de 17,82 noi decese la 1 milion de persoane, potrivit Our World in Data. A urmat Portugalia cu 14,81, Muntenegru cu 12,63, San Marino cu 12,63 și Cehia cu 12,23 la 1 milion de locuitori. Marea Britanie, care a înregistrat peste 117.000 de decese de când a început pandemia, se află pe locul șase, cu 9,70 decese la un milion de locuitori.

Aceste cifre vin după ce Slovacia și-a testat întreaga populație în octombrie, strategie care a fost lăudată pe scară largă. Cazurile din țară au fost reduse cu peste 60% într-o săptămână, potrivit unei analize făcute de London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Recomandări

CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE
AMENINȚĂRI DIN 2013
CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?

Totuși, doar câteva luni mai târziu, rata Slovaciei de noi decese provocate de COVID este cea mai mare din lume.

Ce a mers prost în Slovacia?

Slovacia s-a descurcat mult mai rău în timpul celui de-al doilea val de coronavirus comparativ cu primul, cazurile crescând din octombrie. De la debutul pandemiei, la începutul anului 2020, și luna august din același an, rata noilor infecții în Slovacia nu a crescut peste 10,96 la un milion de locuitori.

Între timp, alte țări europene, cum ar fi Marea Britanie, Spania, Italia și Franța, aveau sute de morți în fiecare zi. Cazurile au început să crească constant în Slovacia din august, înainte de o scădere accentuată la începutul lunii noiembrie, imediat după testarea întregii populații.

Chiar înainte de Crăciun, Slovacia a intrat într-un lockdown dur, în încercarea de a reduce răspândirea virusului, dar numărul cazurilor a atins un record la 6 ianuarie, la 597,08 cazuri raportate la un milion de persoane și, deși au scăzut de atunci, cifrele sunt departe de ratele scăzute observate în timpul primului val.

Guvernul slovac a dat vina pe varianta britanică a virusului pentru creșterea recentă a cazurilor și a deceselor, iar la începutul acestei luni a anunțat că noua tulpină a fost detectată în 74% din cazuri.