• Laptele și produsele lactate cresc riscul de a dezvolta cancer, potrivit celui mai recent studiu. care a investigat consumul de lactate și riscul de cancer la adulți.
  • Un consum mai mare de produse lactate, de exemplu, poate crește nivelul factorului de creștere asemănător insulinei-I (IGF-I), care promovează proliferarea celulară și este asociat cu riscuri mai mari pentru mai multe tipuri de cancer.
  • Numeroase studii au arătat că produsele lactate pot afecta, de asemenea, probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul, cancerul și bolile coronariene.

Laptele și produsele lactate cresc riscul de a dezvolta cancer, potrivit celui mai recent studiu. care a investigat consumul de lactate și riscul de cancer la adulți.

S-au făcut multe cercetări pe această temă, ale căror rezultate au fost diferite în funcție de populația pe care a fost efectuat studiul, astfel că cel mai recent studiu de amploare, publicat în BMC Medicine, în care au fost observați adulți chinezi, a constatat că un consum mai mare de lapte și produse lactate a fost asociat cu un risc mai mare de cancer de ficat și de cancer de sân la femei.

Cum favorizează laptele dezvoltarea cancerului?

Atât cancerul de ficat, cât și cancerul de sân se numără printre cele mai frecvente tipuri de cancer în China, reprezentând aproximativ 393.000 și 368.000 de cazuri noi de cancer în fiecare an. Deși rezultatele studiului nu dovedesc o cauzalitate, există mai multe mecanisme biologice plauzibile care pot explica legătura dintre lapte și cancer, au declarat cercetătorii. Un consum mai mare de produse lactate, de exemplu, poate crește nivelul factorului de creștere asemănător insulinei-I (IGF-I), care promovează proliferarea celulară și este asociat cu riscuri mai mari pentru mai multe tipuri de cancer. Potențial, hormonii sexuali feminini prezenți în laptele de vacă (cum ar fi estrogenul și progesteronul) pot juca un rol important în riscul crescut de cancer de sân, în timp ce acizii grași saturați și trans din produsele lactate pot crește riscul de cancer de ficat.

Recomandări

P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ

Numeroase studii au arătat că produsele lactate pot afecta, de asemenea, probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul, cancerul și bolile coronariene, dar dacă produsele lactate au un rol protector sau dăunător împotriva apariției cancerului de sân în rândul populației feminine este încă controversat.

Oamenii de știință au cercetat cât lapte este prezent în alimentație

Participanții la studiu au fost urmăriți în medie timp de aproximativ 11 ani, iar cercetătorii au folosit date din registrele naționale de cancer, precum și din registrele de decese, dar și din registrele de asigurări de sănătate pentru a identifica noile diagnostice de cancer. Analizele datelor au luat în considerare o serie de alți factori care pot influența riscul de cancer, inclusiv vârsta, sexul, regiunea, istoricul familial de cancer, statutul socio-economic (educație și venituri), factorii legați de stilul de viață (consumul de alcool, fumatul, activitatea fizică, consumul de soia și consumul de fructe proaspete), indicele de masă corporală, infecția cronică cu virusul hepatitei B (pentru cancerul de ficat) și factorii reproductivi feminini (pentru cancerul de sân).

Majoritatea participanților la studiu au fost femei – 59 la sută și 41 la sută bărbați, care proveneau din 10 regiuni diverse din punct de vedere geografic din China și care s-au alăturat studiului între 2004 și 2008. Nici unul dintre ei nu avea antecedente de cancer. Odată recrutați, fiecare participant (cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani) a completat un chestionar cu privire la frecvența cu care consuma diverse produse alimentare, inclusiv lactate. Cercetătorii au clasificat participanții în trei grupe: consumatori obișnuiți de produse lactate (cel puțin o dată pe săptămână), consumatori lunari de produse lactate și persoane care nu consumă niciodată sau rar produse lactate (non-consumatori).

Ce a relevat studiul?

În total, aproximativ o cincime (20 la sută) dintre participanți au consumat în mod regulat produse lactate (în principal lapte), 11 la sută au consumat produse lactate lunar, iar 69 la sută nu au consumat aceste alimente. Consumul mediu a fost de 38 g pe zi la întreaga populație studiată și de 81 g pe zi în rândul consumatorilor obișnuiți de produse lactate (comparativ cu un consum mediu de aproximativ 300 g pe zi la participanții la studiul britanic).

În timpul perioadei de studiu, au fost înregistrate 29.277 de cazuri noi de cancer, cu cea mai mare rată de cancer pulmonar (6.282 de cazuri), urmat de cancerul de sân (2.582 de cazuri), de stomac (3.577 de cazuri), colorectal (3.350 de cazuri) și de ficat (3.191 de cazuri) la femei.

Persoanele care au consumat în mod regulat produse lactate au avut un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer de ficat și de sân. Pentru fiecare 50 g de consum zilnic, riscul crește cu 12 și, respectiv, 17 procente.

Consumul regulat de produse lactate a fost asociat cu un risc crescut de limfom (deși acest lucru nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic). Nu a existat nici o asociere între consumul de produse lactate și cancerul colorectal sau cancerul de prostată.

Laptele este încă o sursă de proteine, vitamine și minerale

Profesorul Huaidong Du de la Oxford Population Health și unul dintre coautorii studiului, a declarat că deși rezultatele studiului indică faptul că ar putea exista o legătură directă între consumul regulat de produse lactate și anumite tipuri de cancer, este important să nu uităm că produsele lactate sunt o sursă de proteine, vitamine și minerale”.

Nu ar fi înțelept să reducem consumul de produse lactate doar pe baza rezultatelor studiului actual sau fără a asigura un aport adecvat de proteine, vitamine și minerale din alte surse – a îndemnat profesorul Du.