• Încrucișarea picioarelor poate modifica circulația sângelui, crescând riscul de formare a cheagurilor de sânge.
  • Încrucișarea picioarelor la nivelul genunchilor este mai dăunătoare decât la nivelul gleznelor, crescând tensiunea arterială și deteriorând vasele de sânge.
  • Este important să se așeze picioarele pe podea și nu încrucișate atunci când se măsoară tensiunea arterială.

În cazul în care încrucișați picioarele când vă așezați pe un scaun, este important să știți că aproximativ 62% dintre oameni își încrucișează piciorul drept peste cel stâng, 26% merg în cealaltă direcție, iar 12% nu au nicio preferință.

Încrucișarea picioarelor poate fi realizată la nivelul genunchiului sau la nivelul gleznei, dar indiferent de preferință, poate fi o poziție incomodă și poate avea efecte negative asupra sănătății și posturii noastre. Cercetările au demonstrat că încrucișarea picioarelor poate duce la dezalinierea șoldurilor, ceea ce poate conduce la o înălțime diferită între cele două membre inferioare. De asemenea, această poziție poate modifica circulația sângelui în venele membrelor inferioare, crescând astfel riscul formării cheagurilor de sânge, scrie Studyfinds.

Conform majorității studiilor, încrucișarea picioarelor la nivelul genunchilor este mai dăunătoare decât la nivelul gleznelor. Acest gest poate duce la creșterea tensiunii arteriale, deoarece sângele se acumulează în vene și inima trebuie să depună un efort suplimentar pentru a-l pompa. Această presiune suplimentară poate deteriora vasele de sânge. Din acest motiv, când se măsoară tensiunea arterială, este important să se așeze picioarele pe podea.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Efectul asupra corpului de a sta cu picioarele încrucișate

Perioadele prelungite și frecvente cu picioarele încrucișate pot duce la modificări pe termen lung ale mușchilor și oaselor din pelvis. Această poziție poate provoca o nealiniere a coloanei vertebrale și a umerilor, datorită structurii scheletului uman.

De asemenea, încrucișarea picioarelor poate duce la o modificare a poziției capului, care poate deveni dificil de corectat din cauza schimbărilor oaselor gâtului. În acest caz, coloana vertebrală trebuie să compenseze pentru a menține centrul de greutate deasupra bazinului.

În plus, încrucișarea picioarelor poate duce la slăbiciunea unei părți a corpului în raport cu cealaltă. Acest dezechilibru poate fi observat și în mușchii pelvisului și ai zonei lombare, ducând la tensiuni și încordări musculare cauzate de poziția incorectă a corpului.

Statul așezat cu picioarele încrucișate poate provoca o serie de probleme de sănătate

Întinderea prelungită a mușchilor fesieri de pe o parte poate duce la o aliniere greșită a pelvisului și la slăbirea acestora. Aceasta poate duce la apariția scoliozei, care reprezintă o aliniere anormală a coloanei vertebrale, precum și la sindromul durerii trohanteriene mari, o afecțiune dureroasă care afectează partea exterioară a șoldului și a coapsei.

De asemenea, statul așezat cu picioarele încrucișate poate duce la compresia și rănirea nervului peronier din partea inferioară a piciorului, ceea ce poate duce la slăbiciune și cădere a piciorului. Este important de reținut că, din cauza diferențelor anatomice dintre bărbați și femei, aceștia pot avea o mișcare diferită a șoldurilor, ceea ce face ca încrucișarea picioarelor să fie mult mai ușoară pentru femei decât pentru bărbați.

Această cercetare a fost scrisă de Adam Taylor, profesor și director al Centrului de învățare a anatomiei clinice de la Universitatea din Lancaster.

Citește și