• În mediul privat sunt făcut aproximativ 6.000 de teste la cerere, zilnic
  • Profitul minim al firmelor este de 15 milioane de lei lunar
  • Pentru că cererea este mai mare decât oferta, ajungi să plăteşti şi 350 de lei pentru un test

Consiliul Concurenţei s-a autosesizat şi analizează companiile din piaţa privată de sănătate care fac teste pentru depistarea Covid-19 la cerere, potrivit ZF. Din cele 8.500 de teste realizate zilnic la cerere, aproximativ 6.000 sunt realizate de firme private.

Un adaos de cel puţin 100 de lei pe test înseamnă un profit de minim 15 milioane de lei lunar.

Ca să poate merge în Grecia, Alexandru este nevoit să se testeze, iar pentru că nu găseşte disponibilitate la orice clinică se va testa unde este mai scump, doar să îşi rezolve problema.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Miercuri, eu voi da 350 de lei pe testul respectiv. Dacă vrei să te programezi doar tu, o să te poţi programa undeva săptămâna viitoare, nu săptămâna asta, ceea ce pentru noi nu era ok pentru că ni se dădeau toate planurile peste cap”, spune Alexandru.

„Se pune întrebarea cum poate un spital privat sau un laborator privat să ceară 350 de lei sau şi mai mult şi un spital public, cu calcule şi analize de cost, să se descurce şi cu 200. Nici ei nu lucrează pe pierdere. Aşa se adună sume care ies din buzunarul nevoiaşilor, că oamenii sunt nevoiţi să-şi facă testele”, explică analistul de management medical, Laszlo Lorenzovici.