• Oamenii de știință au descoperit o bacterie despre care se crede că ar cauza o formă agresivă a cancerului la prostată.
  • Deși nu au reușit să demonstreze, momentan, că această bacterie este cu siguranță cauza bolii, zeci de mii de vieți ar putea fi salvate.
  • Un simplu antibiotic ar putea ajuta la combaterea formelor grave ale cancerului la prostată, conform unor puncte de vedere optimiste din rândul cercetătorilor.

Oamenii de știință au descoperit o bacterie despre care se crede că ar cauza o formă agresivă a cancerului la prostată. Cancerul la prostată ar putea fi combătut, dacă studiile sunt corecte.

Cercetătorii de la Universitatea din Anglia de Est au făcut analize genetice complexe pe mai multe mostre de urină și țesut din prostată pe aproximativ 600 de oameni cu sau fără cancer la prostată și au descoperit 5 specii de bacterie  care au legătură direct cu agravarea bolii.

Studiul nu demonstează că bacteria cauzează forme grave de cancer la prostată, însă dacă se determină că între cancer și existența bacteriei există o legătură, atunci mii de oameni pot fi salvați anual cu ajutorul antibioticelor.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Vorbim despre o descoperire important care are potențialu de a revoluționa tratamentul cancerului la prostată”, a transmis medical Hayley Luxton, co-fondator al grupului de studio.

În Jurnalul de Urologie European, oamenii de știință au identificat cinci bacterii, dintre care trei nu erau cunoscute omului, care erau direct legate de această boală. „Bărbații care aveau în urină cel puțin una dintre aceste bacterii aveau șanse de 2.6 ori mai mari de a dezvolta o formă mai gravă a cancerului la prostată, în raport cu bărbații care nu aveau aceste bacterii”, se arată în lucrarea de specialitate.

Cercetătorul șef Colin Cooper, professor la Universitatea din Anglia de Est, și genetician specializat în studiul cancerului, a anunțat că e posibil ca aceste bacterii să nu aibă legătură cu boala în sine. El susține că bărbații cu o fază agresivă a bolii pot avea probleme grave ale sistemului imunitar care permite acestor bacterii să se înmulțească. Cu toate acestea, șansele ca bacteriile să aibă legătură directă cu cancerul la prostată sunt destul de mari, așa cum e și cu bacteria Helicobacter pylori și cancerul stomacal.

Dacă am cunoaște cu siguranță că o specie de bacterie cauzează cancerul la prostată, am putea să dezvoltăm un antibiotic ca să eliminăm bacteria și să spearăm că boala nu va mai progresa”, a punctat Cooper. „Cu toate acestea, există multe complicații. Antibioticul nu ajunge în prostată așa cum ne-am dori și am putea folosi un antibiotic care să omoare o singură bacterie”, a concluzionat specialistul, conform The Guardian.

Aproximativ 1.5 milioane de oameni se îmbolnăvesc de cancer la prostată anual, iar aproximativ 10% din cazuri sunt fatale. Cei mai vulnerabili bărbați sunt, în proporție de 65%, cei cu vârsta de peste 65 de ani.