• Consumul constant de băuturi cu conținut ridicat de zahăr, alcool și chiar îndulcitori artificiali poate accelera procesul de îmbătrânire din interior spre exterior.
  • Unul dintre secretele pentru a arăta și a vă simți mai tineri este să beți suficientă apă și să rămâneți hidratați.
  • Consumul zilnic de sucuri zaharate poate duce la o serie de probleme pe termen lung și, fără să ne surprindă, zahărul este principalul vinovat.

Încercarea de a vă menține strălucirea tinerească pare din ce în ce mai dificilă pe măsură ce îmbătrâniți, iar Clinica Mayo indică mai mulți factori care pot duce la un aspect exterior îmbătrânit: fumatul, petrecerea prea mult timp neprotejat la soare și renunțarea la crema hidratantă. Cei care iau parte la aceste activități în mod regulat tind să ajungă să observe mai multe riduri și un derm mai dur. Nu numai că trebuie să ne confruntăm cu faptul că exteriorul nostru se schimbă odată cu vârsta, ci și interiorul nostru. Frontiers in Public Health afirmă că, pe măsură ce îmbătrâniți, este posibil să trebuiască să fiți mai atenți la afecțiuni precum bolile cardiovasculare, diabetul și demența, deoarece riscul pentru acestea poate crește. Deși nu putem împiedica îmbătrânirea să ni se întâmple, există anumiți factori – cum ar fi dieta și nutriția noastră – care ar putea să ne ajute să o încetinim. De fapt, s-ar putea chiar să aveți obiceiuri obișnuite de bea care deja vă îmbătrânesc mai repede.

De exemplu, consumul constant de băuturi cu conținut ridicat de zahăr, alcool și chiar îndulcitori artificiali poate accelera procesul de îmbătrânire din interior spre exterior, iar urmărirea exactă a modului în care beți poate face diferența între menținerea unei stări de sănătate și dezvoltarea mai multor riduri și a altor semne de îmbătrânire, precum și asigurarea faptului că vă simțiți cel mai bine în interior cu fiecare an care trece.

Nu încorporezi fibre în băuturi

Fibrele sunt un nutrient crucial atunci când vine vorba de încetinirea procesului de îmbătrânire și există modalități simple prin care le puteți încorpora în băuturi. Potrivit Nutrients and Nutraceuticals for Active & Healthy Aging, consumul de fibre este legat de un risc redus de boli legate de vârstă, datorită capacității sale de a ajuta la scăderea markerilor inflamatori și de stres din organism. Nu numai atât, dar același raport spune că, dacă nu consumați suficiente fibre vă poate accelera procesul de îmbătrânire.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Deci, cum poți obține fibre printr-o băutură zilnică? Răspunsul este un delicios smoothie făcut în casă. Fructele și legumele sunt surse excelente de fibre, așa că, dacă le amestecați cu niște lapte sau alternative fără lapte puteți obține o gustare sau un mic dejun echilibrat și plin de fibre. Când vine vorba de fibre, smoothie-urile sunt, de asemenea, mai bune decât sucurile, deoarece, chiar dacă un suc proaspăt presat vă poate oferi o mână de nutrienți utili, procesul îndepărtează cea mai mare parte a fibrelor din produse.

Nu primești suficientă apă

Până la urmă, unul dintre secretele pentru a arăta și a vă simți mai tineri este să beți suficientă apă și să rămâneți hidratați. Oricine renunță la paharele de apă de bază poate îmbătrâni fără să știe.

O hidratare adecvată este importantă pe tot parcursul vieții, deoarece apa asigură mediul pentru reacția metabolică, precum și un material de construcție pentru părțile corpului, inclusiv pentru piele”, spune Mindy Haar, doctor în dietetică și decan adjunct la Școala de Profesii în Sănătate a Institutului de Tehnologie din New York. De fapt, o cercetare recentă publicată în The Lancet a dezvăluit că deshidratarea cronică a fost un factor major în accelerarea procesului de îmbătrânire și că aceasta poate chiar să vă scurteze durata de viață prin intermediul bolilor cronice sau al morții premature.

 „Apa plată se află în fruntea listei furnizorilor ideali de lichid necesar, alături de ceaiul neîndulcit și cafeaua care ajută de asemenea. Consumul băuturilor potrivite pe tot parcursul vieții furnizează organismului materia primă pentru a menține o funcționare optimă. Alegerile mai puțin sănătoase pot fi asociate cu boli cronice, sisteme imunitare sub așteptări și oase rupte, toate acestea putând scădea calitatea vieții pe măsură ce îmbătrânim”, spune Dr. Haar.

Bei prea multe sucuri în fiecare zi

Consumul zilnic de sucuri zaharate poate duce la o serie de probleme pe termen lung și, fără să ne surprindă, zahărul este principalul vinovat.

În afară de creșterea în greutate, zahărul stimulează producția de colesterol rău, ceea ce crește riscul de boli cardiovasculare”, spune Edibel Quintero, RD, dietetician autorizat și autor de conținut medical la Health Reporter. În plus, favorizează îmbătrânirea prematură și poate duce la boli autoimune precum lupusul și artrita reumatoidă.”

Cercetările arată că impactul sucului asupra îmbătrânirii și a riscului crescut de boli nu se oprește aici. Potrivit unui studiu publicat în Nutrients, consumul constant de sucuri și alte băuturi zaharoase a fost asociat cu un risc mai mare de boli coronariene și de diabet de tip 2. De asemenea, s-a constatat că sucurile accelerează de fapt procesul de îmbătrânire a celulelor din organism, potrivit American Journal of Public Health.

Nu trebuie să renunțați la obiceiul de a consuma sucuri pentru totdeauna, dar să reduceți consumul și să le înlocuiți ocazional cu lucruri precum apa minerală sau un suc de oțet de cidru de mere.

Te bazezi pe băuturi îndulcite artificial

Dacă luați decizia de a înlocui un suc sau o băutură carbogazoasă cu băuturi dietetice îndulcite cu înlocuitori de zahăr, ați putea, fără să știți, să dăunați în egală măsură procesului de îmbătrânire.

„În timp ce mulți oameni trec la băuturi cu îndulcitori nenutritivi, cercetările au arătat că multe persoane care beau sucuri dietetice nu numai că nu slăbesc, dar unele studii arată că acestea consumă mai multe calorii decât cele care beau sucuri îndulcite cu zahăr”, spune Dr. Haar.

„De asemenea, microbiomul, comunitatea de bacterii utile din intestin care ajută la digestie și la sistemul imunitar, poate fi afectată negativ de sucraloză, conform unor cercetări preliminare pe animale”, spune Dr. Haar. Microbiomul a fost, de asemenea, legat de sănătatea pielii, așa că a te asigura că este sănătos poate fi esențial pentru a menține un ten sănătos.

Consumul de alcool

Oricine consumă excesiv bere, vin și băuturi spirtoase ar putea avea probleme în a-și păstra tinerețea. Așadar, dacă vreți să vă simțiți cel mai bine în anii de aur, mergeți mai ușor în timpul happy hour.

„Alcoolul poate duce la mai multe accidente, precum și la căderi și fracturi care au efecte mai devastatoare pe măsură ce îmbătrânești”, spune Dr. Haar. „În plus, consumul excesiv de alcool este asociat cu anumite tipuri de cancer și cu afecțiuni hepatice, iar la femei, poate exacerba afecțiuni anterioare, cum ar fi osteoporoza, diabetul și hipertensiunea arterială. De asemenea, alcoolul poate afecta metabolismul medicamentelor și, deoarece mulți adulți în vârstă iau zilnic medicamente, aceștia pot fi mai afectați de consumul excesiv de alcool.”