• Familia unui copil a obținut în instanță tratamentul de care are nevoie.
  • Copilul are o boală rară, iar tratamentul costă 20.000 lei per un singur flacon.
  • Tratamentul copilului nu este decontat, pentru că este „off-label”.
  • 95% din bolile rare sunt tratate cu medicamente off-label, în schimb doar 6% din pacienții cu boli rare din România beneficiază de tratament.

Familia unui băiețel din Alba cu o boală rară la ochi a obținut în justiție dreptul de a-i fi decontat un medicament de care copilul are nevoie, dar pe care Casa de Asigurări nu îl decontează pentru boala lui. Medicamentul costă peste 20.000 de lei, iar familia nu își permite să îl cumpere.

Folosirea unui medicament în afara indicațiilor pentru care este aprobat se numește utilizare „off-label”, iar în România nu este nici interzisă, dar nici reglementată. 95% din cei care au boli rare în România au nevoie de tratamente „off-label”, dar doar 6% au acces la ele.

„Apare o ruptură deoarce există porniri pe acest plan, dar când cineva face calculele își dă seama că trebuie să găsească niște metode prin care să nu respecte planul”, a spus Lucian Ioniță, fondator Pacientul 2.0, aseară la emisiunea ȘTIU, din cadrul Aleph News.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

„Noi primim medicamente constant de la Uniunea Europeană, medicamente care sunt evaluate de Agenția Europeană și ca să nu trebuiasă că le ofere gratis statul se încearcă să se lungească perioada pentru abrobarea acelui medicament”, a adăugat Lucian Ioniță.

Guvernul României a formulat un recurs

„Ministerul Sănătăţii recunoaşte situaţia medicamentelor prescrise de medici unor pacienţi pentru indicaţii terapeutice neincluse în rezumatul caracteristicilor produsului, aşa-zisa prescriere off-label, şi intenţionează să o reglementeze, ceea ce generează cel puţin o speranţă legitimă a asiguraţilor de a beneficia de medicamentele prescrise offlabel în regim compensat”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.

Guvernul României, Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au formulat recurs. Hotărârea instanței de fond este, însă, executorie, astfel încât copilul a putut solicita tratamentul gratuit cu medicamentul prescris de medic.

„Bolile rare nu au reglementări deoarce sunt puține boli rare și există doar peste 10.000 de bolnavi în România, iar acest copil a venit cu o boală care nu avea un protocol și atunci medicul i-a spus <nu am ce medicament să îți dau>”, a încheiat Lucian Ioniță.

Citește și: