- Complicațiile diabetului au crescut de 2,45 ori șansele de a dezvolta tulburări cognitive.
- Testele s-au realizat cu ajutorul NIH Toolbox Cognitive Battery și a RMN-urilor.
- Diabetul zaharat de tip 2 poate provoca îmbătrânirea prematură a funcțiilor cerebrale.
Un studiu recent arată că diabetul zaharat de tip 2 poate provoca modificări funcţionale și structurale ale creierului, ducând la declin cognitiv și îmbătrânirea prematură a funcțiilor cerebrale, scrie Medical News Today.
Advertisment
Ce arată noile cercetări
Studiu s-a efectuat pe 51 de persoane de vârstă medie. Și s-a investigat legătura dintre diabetul
zaharat de tip 2 și sănătatea creierului. Pacienții cei mai afectați sunt aceia la care boala a apărut într-un stadiu timpuriu.
Rezultatele arătat că au loc schimbări în structura creierului, inclusiv o reducere a grosimii corticale și a volumului de materie cenușie. Se mai detectează și creșterea volumului hiperintensității materiei albe, iar aceste descoperiri indică efecte negative pe termen lung ale diabetului asupra creierului.
Recomandări
Ce modificări ale creierului se produc
Acest studiu a descoperit că boala cronică de rinichi și afectarea nervilor și a vaselor de sânge din inimă sunt legate de modificări structurale ale creierului.
Echipa de medici a fost totodată surprinsă să constate că neopatia, de care sunt afectate 50% din persoanele cu diabet, nu a fost asociată cu funcția cognitivă în cadrul studiului.
Citește și:
- Canadienii nu pot împărtăși informații vitale despre incendiile de vegetație. Interdicția de știri de pe Meta îi împiedică să comunice despre situația devastatoare
- Turiștii români cheltuiesc mai mult în afară decât cheltuiesc turiștii străini în țara noastră. ,,România nu este promovată la adevăratul nivel ca să poată să vină străinii”, spune vloggerul Florin Nino
- Erdogan i-a transmis un avertisment lui Putin. Florin Jipa: „Cred că presiunea internațională și cea din Turcia l-au determinat să îl critice pe președintele rus”
Partenerii noștri