Evoluția pandemiei în România de la primul caz de COVID-19 confirmat. Noiembrie, luna cu cele mai multe decese

Azi se împlinește un an de când România se luptă cu pandemia. Un an plin de numere mari de infectări, de vindecări, dar și de decese. Am avut perioade în care spitalele au atins capacitatea maximă și era foarte greu de găsit un pat liber la Terapie Intensivă. Apoi am început campania de vaccinare care ne-a adus speranța că vom scăpa de virus.

În acest an am ajuns la un total de aproape 800.000 de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Ieri am avut aproape 4.000 de cazuri noi. Cele mai multe au fost depistate în București, Cluj și Iași, iar la polul opus Covasna, Mehedinți și Harghita. Am fost pe un platou, dar cazurile au început să crească din nou.

Ce s-a întâmplat în acest an de epidemie?

În prima lună de pandemie am depășit cu puțin 1.000 de infectări și am avut 29 de pacienți internați la ATI..

Prima lună de COVID-19

Apoi numerele au început să crească ușor, ușor, motiv pentru care am avut stări de alertă și restricții până în iulie. Din vară lucrurile au început să se relaxeze puțin, însă nu pentru mult timp, pentru că, din nou cifrele au început să crească. Am început să avem recorduri de toate felurile, atât pozitive, cât și negative.

Vârful epidemiei a fost în luna noiembrie, cu peste 200.000 de teste pozitive, iar cea mai neagră zi a fost pe 18 noiembrie când am avut peste 10.000 de cazuri într-o singură zi. Spitalele au ajuns să fie suprasolicitate, pacienți mutați de la un spital la altul. Nici recordul ATI nu a întârziat să apară, iar pe 1 decembrie am avut internați la Terapie Intensivă aproape 1.300 de oameni.

Top 5 județe cu cele mai multe cazuri

Top 5 județe cu cele mai puține cazuri

Pe 8 decembrie stabileam și tristul record al deceselor, 213 oameni într-o singură zi, dintre care cei mai mulți aveau peste 50 de ani.

Toți epidemiologii din lume spun că trebuie să testăm masiv și să accelerăm campania de vaccinare. E drept, numărul celor vaccinați de la noi l-a depășit pe cel al infectărilor, dar chiar și așa, nu suntem acolo unde ar trebui ca să fim liniștiți. Am coborât iar la 20.000 de oameni vaccinați pe zi, deși de două luni ne promit organizatorii campaniei de vaccinare că vor fi folosite 100.000 de doze de vaccin în fiecare zi.

Trei vaccinuri sunt folosite la noi până în acest moment, Pfizer, Moderna și AstraZeneca și din aproape 5.000 de reacții adverse înregistrate, una singură a fost de tip anafilactic.

Exit mobile version