De astăzi, se schimbă modul de calcul al incidenței infectărilor cu SARS-CoV-2, la 14 zile. Adică, în stabilirea ratei îmbolnăvirilor se va ține cont și de numărul infectărilor din spitale, azile sau centre rezidențiale. Din toamna anului trecut, acestea au fost scoase din acest calcul.

Cu siguranță vor fi localități unde va crește incidența. Iar acolo unde va fi depășit pragul de risc vor fi impuse din nou restricții. Dar, ținând cont că rezidenții și angajații din aceste centre rezidențiale sau cămine de bătrâni au fost primii vaccinați, cel mai probabil creșterile nu vor fi semnificative, așa cum se întâmpla în vară, de exemplu, când erau sute de bătrâni și angajați infectați cu SARS-CoV-2 în azile.

Spre exemplu, în județul Dolj, de zile bune nu a mai fost înregistrat niciun caz de COVID-19 în rândul persoanelor instituționalizate. În acest moment sunt 1.003 persoane, din 39 de focare comunitare, infectate cu SARS-CoV-2, adică din școli, grădinițe și alte instituții de stat sau private, dar aceste cazuri erau deja calculate atunci când se stabilea incidența.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Județele cu incidență mare

În acest moment, avem două județe în scenariul roșu: Timiș, cu o rată de infectare de 4,45 cazuri la mia de locuitori, și Maramureș, cu 3,08 cazuri la mia de locuitori.

Alte 10 județe sunt în scenariul galben, iar unele dintre ele, cum ar fi Brașov sau Cluj, sunt destul de aproape de pragul de risc epidemiologic crescut.

În Capitală, incidența este de 2,42 infectări la mia de locuitori. Restul țării este în scenariul verde, adică cu mai puțin de 1,5 cazuri la mia de locuitori.