- La nivel mondial, aproximativ 80% dintre tineri se confruntă cu acneea juvenilă
- Excesul de sebum împreună cu acneea sunt cei mai mari inamici ai tenului nostru
- Factorii excesului de sebum pot fi genetici, hormonali sau legați de alimentație
- Seboreea poate avea și un rol protector asupra tenului nostru
Vizita la dermatolog este tot mai deasă în perioada verii. Ne pregătim tenul pentru razele solare, dar ne rezolvăm și probleme mai vechi. Pe lângă acnee, cea mai întâlnită problemă a fetelor este excesul de sebum. Însă, chiar dacă noi o percepem ca pe un inamic, seboreea are și un rol protector.
„Este foarte important ca pielea să fie întotdeauna cu un strat lipidic protector. Să nu uităm că în substanțele care există la nivelul pielii există și factori imunologici care protejează cum sunt peptidele antimicrobiene. Deci iată că în afară de a asigura o protecție fizică lipidică există și un rol imunologic al acestei secreții de sebum”, explică medicul dermatolog Rodica Olteanu.
Rafaela s-a confruntat atât cu excesul de sebum, cât și cu o acnee severă. Ea este unul dintre oamenii care a vrut să schimbe ceva, astfel că a creeat grupul de facebook „ Comunitatea oamenilor cu acnee”. Este un loc în care poți întâlni chiar și doctori dermatologi care te pot ajuta cu sfaturi utile pentru o piele sănătoasă.
„A fost un proces complex și am ascultat mult de sfaturile medicului dermatolog, adică nu am mai făcut de capul meu. În primul rând, alimentația este foarte importantă și igiena pe care o avem, dar și produsele pe care le folosim. Pentru că de multe ori folosim produse nepotrivite tipului nostru de ten”, povestește Rafaela Oriana.
Nutriția pe care o urmăm este foarte importantă. Consumul regulat de fructe și legume dar și consumul de lichide ne ajută să avem mereu o piele de invidiat.
„Terapia cu vitamine care au un rol important în secreția de sebum, respectiv vitamina A, E, D, zincul și vitamina B, o dietă bogată în acizi grași nesaturați. Pentru că această dietă poate contribui pe deoparte la favorizarea unei secreții corecte de sebum, respectiv o secreție de acizi grași care nu determină și nu accentuează o acnee”, a mai continuat medicul dermatolog.