- OMS a cerut fiecărei țări mai multe informații despre circumstanțele în care au avut loc toate decesele cauzate de variola maimuței.
- Un raport al Dr. Isabel Jado, director al Institutului Național de Microbiologie din Spania, arată că cele două decese din această țară au avut loc la bărbați de 44 și 31 de ani.
- Gravitatea variolei maimuței depinde de starea de sănătate de bază a unei persoane.
Dintre zecile de mii de cazuri de variola maimuței din întreaga lume în acest an, au existat o duzină de decese legate de acest virus și, pentru prima dată, unele dintre acestea au avut loc în afara Africii, în țări în care virusul nu se răspândește de obicei.
Peste 31.000 de cazuri de monkeypox au fost raportate la nivel mondial de la 1 ianuarie, dintre care peste 10.000 în Statele Unite. Majoritatea persoanelor s-au recuperat acasă, fără probleme de durată. Dar medicii se străduiesc să înțeleagă de ce variola maimuței poate fi gravă și, rareori, fatală.
Potrivit celor mai recente cifre ale Organizației Mondiale a Sănătății, au existat două decese cauzate de variola maimuței în Spania, unul în Brazilia, unul în Ecuador și unul în India – toate așa-numitele țări neendemice. Până în prezent, niciunul dintre aceste decese nu a avut loc în SUA.
Într-o sesiune recentă de întrebări și răspunsuri pe rețelele de socializare, Dr. Rosamund Lewis, responsabilul tehnic al OMS pentru răspunsul la variola maimuței, spune că lipsa unei înțelegeri clare în ceea ce privește gravitatea bolii este unul dintre motivele pentru care bolile infecțioase sunt atât de dificile.
„Atunci când oamenii sunt expuși la agenți infecțioși, aceștia răspund în moduri diferite”, a spus ea. Unii nu vor dezvolta niciun simptom sau vor avea doar probleme ușoare, cum ar fi o febră slabă. Aceștia se însănătoșesc și își continuă viața. Alții, însă, ajung să dezvolte complicații foarte grave. „Vedem asta acum”, a spus ea.
Lewis spune că OMS a cerut fiecărei țări mai multe informații despre circumstanțele în care au avut loc toate decesele cauzate de variola maimuței.
Două cazuri recente au tras un semnal de alarmă
Un raport al Dr. Isabel Jado, director al Institutului Național de Microbiologie din Spania, spune că cele două decese din această țară au avut loc la bărbați de 44 și 31 de ani. Cazurile lor nu par să aibă legătură între ele. Bărbații nu se cunoșteau între ei și nu erau din aceeași zonă. Înainte de a se îmbolnăvi de variola maimuței, ei erau sănătoși, fără factori de risc pentru o boală severă, cum ar fi un sistem imunitar slăbit.
Ambii bărbați au dezvoltat encefalită, sau umflarea creierului, care poate fi declanșată de infecții virale. În cele din urmă au intrat în comă și au murit.
Andrea McCollum, epidemiolog și expert în virusul variolei la Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA, spune că encefalita este o afecțiune foarte rară, cunoscută ca fiind asociată cu variola maimuței. Aceasta a fost raportată la persoane cu variolă în Africa de Vest și la un pacient din SUA în 2003, în timpul unei mici epidemii legate de câinii de preerie importați.
„De ce unii dintre acești pacienți au encefalită este ceva ce nu știm”, a declarat McCollum pentru CNN.
Gravitatea variolei maimuței depinde, probabil, de starea de sănătate de bază a unei persoane, de resursele de asistență medicală la care are acces și de tulpina virusului cu care este infectată.