• Autoritățile globale s-au alarmat la o variantă de coronavirus detectată în Africa de Sud, Marea Britanie și India
  • Țările sunt printre cele care anunță controale mai stricte la frontieră, în timp ce oamenii de știință încearcă să stabilească dacă mutația este rezistentă la vaccin
  • Miercuri, oamenii de știință din Africa de Sud au secvențiat mai mulți genomi, au informat guvernul că sunt îngrijorați și au cerut Organizației Mondiale a Sănătății să-și convoace vineri grupul de lucru tehnic privind evoluția virusului.

Oamenii de știință sud-africani au detectat un număr de cauzuri cu noua variantă de COVID-19 denumită B.1.1.529. Descoperirea a fost făcută marți, în probe din perioada 14-16 noiembrie.

Miercuri, oamenii de știință din Africa de Sud au secvențiat mai mulți genomi, au informat guvernul că sunt îngrijorați și au cerut Organizației Mondiale a Sănătății să-și convoace vineri grupul de lucru tehnic privind evoluția virusului.

Țara a identificat aproximativ 100 de cazuri cu noua varianta de COVID-19, majoritatea din provincia cea mai populată, Gauteng.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Rata zilnică de infecție s-a dublat joi

Oamenii de știință din Africa de Sud spun că primele semne de la laboratoarele de diagnostic sugerează că s-a răspândit rapid în Gauteng și ar putea fi deja prezentă în celelalte opt provincii ale țării.

Rata zilnică de infecție a țării aproape s-a dublat joi și a ajuns la 2.465 de cazuri. Institutul Național pentru Boli Transmisibile (NICD) din Africa de Sud nu a dat vina pe noua variante, deși oamenii de știință locali suspectează că aceasta este cauza.

Botswana a depistat patru cazuri cu noua variantă, toți cei infectați fiind străini care au sosit într-o misiune diplomatică.

Și Hong Kong are un caz, la un călător din Africa de Sud și Israel unul la un călător care se întoarce din Malawi.

Varianta este relativ ușor de distins în testele PCR de varianta Delta, cea mai infecțioasă de până acum. Spre deosebire de Delta, are o mutație cunoscută sub numele de abandon al genei S.

Care este decizia OMS

OMS va decide dacă ar trebui să fie desemnată o variantă de interes sau o variantă de preocupare. Eticheta se va aplica doar dacă există dovezi că este contagioasă și vaccinurile nu funcționează împotriva ei.

OMS a identificat până acum patru variante „de îngrijorare” – Alpha, Beta, Gamma și Delta.

Două variante de interes sunt Lambda, identificată în Peru în decembrie 2020 și Mu, în Columbia în ianuarie.