• Un stil de viață restrictiv poate provoca pierderea menstruației femeilor
  • Este un efect obișnuit în cazul slăbirii, însă poate apărea și la femeile cu kilograme în plus
  • Simptomele sunt reversibile, iar femeile își pot recâștiga sănătatea cu modificări ale stilului de viață

Pentru a putea câștiga un concurs de al costumelor de baie în 2015, Hayley Madigan, o antrenoare pasionată de fitness, a mâncat doar 800 de calorii și a făcut exerciții fizice timp de două ore și jumătate zilinc, arată Insider.

Aceasta a recunoscut că se afla într-o perioadă stresantă, din punct de vedere mental, dar și sănătatea ei fizică a suferit masiv.

În ciuda câștigării competițiilor fizice și a corpului lăudat de revistele de fitness, Madigan nu a avut ciclu menstrual o perioadă de trei ani.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cu toate acestea, femeia a fost sfătuită de de către toți antrenorii și profesioniștii din industria fitnessului că este în regulă.

În prezent, Hayley Madigan a apelat la ajutorul unui antrenor personal, care ajută femeile să își recapete ciclul menstrual, în general datorată stresului, unui regim excesiv de restrictiv, lipsa de grăsime corporală suficientă sau exersare excesivă.

Adesea este o combinație a tuturor factorilor, potrivit ginecologului consultant Dr. Lisa Webber.

Aceasta precizează că o anomaree hipotalamică înseamnă nu numai că nu femeile respective nu pot avea copii, însă poate poate duce și la osteoporoză și, eventual, la un risc mai mare de boli cardiovasculare. 

Cei trei factori cheie care provoacă amenoree hipotalamică

O anomaree hipotalamică apare atunci când glanda pituitară din creier nu produce hormoni care indică creșterea unui folicul (care conține ovulul), ceea ce înseamnă că nu ovulați sau nu aveți menstruație.

Potrivit medicului Lisa Webber, există trei factori de stres cheie care conduc la o anomaree hipotalamică: să fii prea slabă față de nivelul normal al organismului tău, să faci prea multe exerciții fizice și să fii foarte stresată.

Gândiți-vă la asta dintr-o perspectivă evolutivă. Când eram toți nomazi, dacă erai foarte slab, asta însemna de obicei că era o perioadă de foamete. Dacă făceai multe exerciții, asta însemna de obicei fie că trebuia să te miști mult pentru a găsi mâncare, fie că alergi departe de un prădător. Și dacă ai fi stresat, probabil că a fost din cauza acestor lucruri., a explicat aceasta.