• Persoanele care se reinfectează cu virusul care provoacă COVID-19 prezintă mai multe riscuri pentru sănătate la fiecare etapă de reinfectare, relevă un studiu realizat în cadrul unei mari baze de date naționale.
  • Fiecare reinfecție cu SARS-CoV-2 crește riscurile pentru sănătateSpecialiștii consideră că infecția repetată cu COVID- 19 poate duce la deces din mai multe cauze.
  • Cercetătorii au observat efecte mai grave asupra sănătății în timpul infecției active, dar unele simptome au durat până la 6 luni, sugerând o legătură directă între reinfecție și COVID de lungă durată.

Persoanele care se reinfectează cu virusul care provoacă COVID-19 prezintă mai multe riscuri pentru sănătate la fiecare etapă de reinfectare, relevă un studiu realizat în cadrul unei mari baze de date naționale.

Cercetătorii au observat efecte mai grave asupra sănătății în timpul infecției active, dar unele simptome au durat până la 6 luni, sugerând o legătură directă între reinfecție și COVID de lungă durată.

„Reinfecția adaugă sau contribuie la riscuri suplimentare pentru sănătate. Nu este total inofensivă, iar oamenii ar trebui să încerce să evite să se reinfecteze”, spune autorul principal al studiului, Ziyad Al-Aly, MD.

Recomandări

MESIA REPUBLICANILOR
AVIOANE RUSEȘTI LÂNGĂ UK
ORBAN CONTRA UE
SECURITATE LA M. NEAGRĂ
RUȘII JEFUIESC ÎN KURSK
AȘA, XI?

Riscurile persistau indiferent dacă oamenii erau sau nu complet vaccinați. În unele cazuri, oamenii ar fi putut fi infectați mai devreme cu tulpina Delta și acum să fie expuși la Omicron sau la subvarianta sa, BA.5, care ar putea să evite protecția vaccinală, spune el.

„Este, de asemenea, posibil ca prima infecție să fi slăbit unele sisteme de organe și să fi făcut oamenii mai vulnerabili la riscurile pentru sănătate atunci când au o a doua sau a treia infecție”, adaugă Al-Aly, epidemiolog clinic la Universitatea Washington și șef al departamentului de cercetare și dezvoltare la VA St. Louis Health Care System. „Există o mulțime de variabile în joc, dar este clar că reinfecțiile contribuie la riscuri suplimentare și ar trebui evitate.”

Al-Aly și colegii săi au comparat 257.427 de persoane cu o primă infecție cu virusul care cauzează COVID-19 cu un grup de 38.926 de persoane care au avut o a doua infecție sau una ulterioară și apoi cu 5,4 milioane de persoane care nu au fost niciodată infectate. Informațiile pentru studiu au provenit de la veteranii dintr-o bază de date de asistență medicală a Departamentului pentru veterani.

Rezultatele au fost publicate online la 17 iunie ca studiu pre-print, ceea ce înseamnă că nu a fost încă revizuit de către colegi, un pas cheie pentru a ajuta la evaluarea și validarea cercetării clinice. Studiul este în curs de revizuire de către revista Nature Portfolio.

Examinarea efectelor pe termen lung

Nu se știa dacă reinfecția contribuie la creșterea riscului de COVID pe termen lung, așa că cercetătorul Al-Aly și colegii săi au urmărit veteranii timp de 6 luni. Ei au comparat persoanele care au avut una, două, trei sau mai multe infecții cu grupul de persoane neinfectate.

Dintre cei cu reinfecție, aproximativ 13% au avut două infecții, 0,76% au avut trei infecții, iar 0,08%, sau 246 de persoane, au avut patru sau mai multe infecții.

În comparație cu veteranii cu o primă infecție cu coronavirus, cei care au făcut o reinfecție au avut un risc mai mult decât dublu de a muri din orice cauză.

Chiar dacă „mecanismele care stau la baza riscurilor crescute de deces și a rezultatelor adverse pentru sănătate în cazul reinfectării nu sunt complet clare”, spun autorii, „constatările evidențiază consecințele reinfectării și subliniază importanța prevenirii reinfectării SARS-CoV-2”, virusul care provoacă COVID-19.

Întrebat despre următorul pas în cercetarea lor, Al-Aly a spus: „BA.5 pare să fie principala provocare care se profilează, iar noi ne concentrăm pe încercarea de a o înțelege mai bine”.