Se întâmplă iar și iar. Sistemul sanitar a fost îngenunchiat de COVID-19, iar singura ta șansă acum este să fii sănătos. Cei care trebuie să se asigure că ești în siguranță în spital ridică din umeri și te lasă pradă incompetenței.

Pentru zece oameni din Piatra Neamț, pe 14 noiembrie 2020, spitalul a fost capăt de drum. Deși bolnavi de COVID-19 în stare gravă, un incendiu într-o secție de ATI improvizată nu le-a mai lăsat nicio șansă de supraviețuire.

În noiembrie 2020, un jurnalist îl întreba pe minstrul Sănății din acea perioadă, Nelu Tătaru, dacă se simte vinovat pentru ce s-a întâmplat la Piatra Neamț. „Pentru situația de peste 30 de ani și pentru autoritățile locale și neimplicare cred că suntem vinovați toți din această țară, nu numai sistemul medical și nu numai o autoritate locală, fiindcă am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situație medicală”, a răspuns el atunci.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

„Treaba noastră este să rezolvăm toate problemele, să asigurăm reducerea numărului de infectări prin respectarea normelor de protecție sanitară, să asigurăm tratarea pacienților care se îmbolnăvesc şi să găsim soluții pentru orice situaţie care apare, inclusiv soluția de a putea realiza rapid orice lucrare e necesară, de modernizare, de reparații, pentru a putea conferi siguranță în secțiile de ATI, siguranță care, oricum este în secțiile ATI”, spunea Ludovic Orban, pe 16 noiembrie 2020.

Ludovic Orban te asigura că ești în siguranță în spitale. După care au fost alegeri, numărul de cazuri de COVID a scăzut, au venit sărbătorile și aproape uitasem de cei zece morți de la Piatra Neamț. Pe 29 ianuarie, la 5 dimineața, un incendiu izbucnit la cel mai renumit institut de boli infecțioase din țară, „Matei Balș”, a lăsat alte 20 de familii cu sufletul sfâșiat și cu întrebarea: dacă n-ar fi fost focul, ar fi trăit? Te-au umplut și atunci de promisiuni. Aveai un nou premier, justițiar – Florin Cîțu.

„Aşa nu mai merge! Angajaților din administrație, angajaților din Ministerul Sănătății, inspecțiile județene de sănătate, inspecțiile de control ale Ministerului Sănătății, le spun: ieșiți din birouri şi faceți-vă treaba, altfel plecați cu toții acasă! Este momentul ca, în România, fiecare angajat din sectorul public să-şi facă treaba pentru care este plătit”, spunea Florin Cîțu.

S-a întâmplat anul trecut și se pare că nu am învățat nimic din acea experiență. S-a întâmplat astăzi din nou. Aveai și un nou ministru al Sănătății în ianuarie. Care îți promitea că nu se va mai întâmpla așa ceva.

„Avem nevoie de măsuri urgente în fiecare spital, pentru ca tragedii precum cea de la Matei Balș și de la Piatra Neamț și din alte spitale din țară să nu se mai întâmple. Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoare măsuri după ceea ce s-a constatat deja sau o să se constate, după ancheta de la Matei Balș”, spunea Vlad Voiculescu, pe 30 ianuarie.

Ți-a mai promis Vlad Voiculescu atunci și că va anunța măsuri după rezultatele anchetei de la Piatra Neamț. Au trecut zece săptămâni în care măsurile urgente s-au concretizat doar în depunerea unor dosare pentru fonduri europene. Luni seară, la „Victor Babeș”, Voiculescu a trecut în fugă și a lăsat un mesaj pe Facebook. Parcă nici premierul Cîțu nu mai e așa de curajos. Se înclină în fața evidenței pe care nu o poate repara.

„Nu putem să garantăm acum că astfel de accidente nu se vor mai întâmpla, eu sper că nu se vor mai întâmpla și sper să avem resursele să trecem cât mai bine, ca să reducem presiunea și să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla așa ceva, trebuie să avem o campanie de vaccinare de succes”, a declarat Florin Cîțu.

Și după toate acestea rămâi cu o întrebare: Câți oameni mai trebuie să moară?