- Principala asociație de consumatori din Franța a atras atenția asupra proporției mari de forme din silicon folosite pentru gătit.
- Marea majoritate a formelor de silicon comercializate pentru gătit, în special pentru coacere, „pot contamina alimentele la niveluri foarte ridicate deoarece conțin substanțe deosebit de nocive”.
- Substanțele nocive pot provoca „cancer, mutații genetice și afectarea funcțiilor de reproducere”.
Principala asociație de consumatori din Franța a atras joi atenția asupra proporției mari de forme din silicon folosite pentru gătit care, potrivit studiilor sale, sunt periculoase deoarece transferă elemente toxice în alimente.
Într-un comunicat, organizația UFC-Que Choisir a făcut publice rezultatele unui studiu care relevă că „marea majoritate” a formelor de silicon comercializate pentru gătit, în special pentru coacere, „pot contamina alimentele la niveluri foarte ridicate deoarece conțin substanțe deosebit de nocive”.
Concret, asociația franceză a consumatorilor a analizat un eșantion de 29 de matrițe vândute în magazine și pe portaluri de internet și a constatat că majoritatea acestora (23) adăugau substanțe periculoase în alimente în cantități mari, mai mari decât cele permise de legislația franceză.
Șase dintre aceste 23 de produse nu numai că au fost enumerate ca fiind nesigure, dar și de evitat din cauza prezenței octametilciclotetrasiloxanului, o substanță „foarte îngrijorătoare” în Europa. În plus, acest lucru poate crește odată cu utilizarea, când ar trebui să fie invers.
„Nici o formă de gătit nu ar trebui să elibereze substanțe în alimente în timpul gătitului. Respectarea acestui principiu este și mai importantă atunci când matrițele sunt utilizate la temperaturi foarte ridicate și în prezența materialelor grase, condiții care accelerează foarte mult riscul de contaminare”, se arată în comunicat.
Substanțele nocive pot provoca „cancer, mutații genetice și afectarea funcțiilor de reproducere”. Cu aceste date, asociația franceză va solicita autorităților europene să stabilească reguli și controale stricte pentru aceste produse, deoarece le consideră pe cele actuale, cel puțin în cazul Franței, ca fiind depășite și pline de lacune.