• Într-un nou studiu, cercetătorii descriu un dispozitiv care conectează intențiile unui pacient paralizat la mișcările sale fizice.
  • „Timp de 12 ani am încercat să-mi recuperez picioarele”, a declarat Oskam.
  • Descoperirea i-a permis lui Oskam să stea în picioare, să se deplaseze și să urce o rampă abruptă doar cu ajutorul unui umblător.

Gert-Jan Oskam locuia în China în 2011, când a avut un accident de motocicletă care l-a lăsat paralizat de la șolduri în jos. Acum, cu ajutorul unei combinații de dispozitive, oamenii de știință i-au oferit din nou controlul asupra părții inferioare a corpului său, spune The New York Times.

Sursă: The New York Times

„Timp de 12 ani am încercat să-mi recuperez picioarele”, a declarat Oskam în cadrul unei conferințe de presă marți. „Acum am învățat cum să merg normal, natural”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cercetătorii din Elveția au descris implanturile care au oferit o „punte digitală” între creierul lui Oskam și măduva spinării, ocolind secțiunile lezate. Descoperirea i-a permis lui Oskam, în vârstă de 40 de ani, să stea în picioare, să meargă și să urce o rampă abruptă doar cu ajutorul unui umblător. La mai bine de un an de la inserarea implantului, și de la 12 ani de când a fost paralizat, acesta și-a păstrat aceste abilități și chiar a dat semne de recuperare neurologică, mergând cu cârje chiar și atunci când implantul a fost dezactivat.

Sursă: The Telegraph

„Am capturat gândurile lui Gert-Jan și am transpus aceste gânduri într-o stimulare a măduvei spinării pentru a restabili mișcările voluntare”, a declarat la briefingul de presă Grégoire Courtine, specialist în măduva spinării la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne, care a contribuit la conducerea cercetării.

Jocelyne Bloch, un neuroștiințific de la Universitatea din Lausanne, care a plasat implantul la Oskam, a adăugat: „La început a fost destul de science-fiction pentru mine, dar astăzi a devenit realitate.”

În ultimele decenii s-au înregistrat o serie de progrese în tratamentul tehnologic al leziunilor măduvei spinării. În 2016, un grup de oameni de știință condus de Dr. Courtine a reușit să restabilească capacitatea de a merge la maimuțele paralizate, iar un altul a ajutat un bărbat să recâștige controlul asupra mâinii sale paralizate. În 2018, un alt grup de oameni de știință, condus tot de Dr. Courtine, a conceput o modalitate de a stimula creierul cu generatoare de impulsuri electrice, permițând persoanelor parțial paralizate să meargă și să meargă din nou pe bicicletă. Anul trecut, proceduri mai avansate de stimulare a creierului au permis subiecților paralizați să înoate, să meargă și să meargă cu bicicleta într-o singură zi de tratament.

În noul studiu, interfața creier-spină, așa cum au numit-o cercetătorii, a profitat de un decodificator de gânduri de inteligență artificială pentru a citi intențiile domnului Oskam, detectabile ca semnale electrice în creierul său, și a le potrivi cu mișcările musculare.

Citește și:

Tina Turner a murit. Regina Rock and Roll avea 83 de ani

STUDIU. Jumătate dintre oameni sunt de părere că „întâlnirea” cu un chatbot A.I nu ar trebui să fie considerată „înșelat”

Rusia prelungește cu trei luni arestul jurnalistului american, Evan Gershkovich, acuzat de spionaj