• Fructele din Europa, cum ar fi merele și cireșele, sunt din ce în ce mai contaminate cu pesticide.
  • 29% din fructele produse în Europa sunt contaminate.
  • Legumele sunt mai puțin expuse la astfel de substanțe.

Fructele din Europa sunt din ce în ce mai contaminate cu pesticide. Pesticidele au un efect dăunător asupra sănătății umane. Un raport al ONG-ului Pesticide Action Network Europe avertizează asupra prezenței semnificative a pesticidelor periculoase în fructele din Europa.

În timp ce fructele colorate și mult așteptate ale verii își fac apariția, concluziile raportului ONG-ului Pesticide Action Network ar putea să le facă mai puțin apetisante pentru noi. 

Dintre fructele a căror rată de contaminare a crescut cel mai mult în această perioadă, câteva exemple sunt următoarele: cireșele (+ 152%) și kiwi (+ 397%), urmate de merele (+ 117%), cel mai produs fruct din Europa, perele (+103%). %) și piersici (+52%). La rândul lor, legumele sunt mai puțin expuse la pesticide, menționează L’express.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Franța, țara clasată pe locul trei la producerea de fructe și legume contaminate cu pesticide

Substanțele folosite pentru distrugerea organismelor vii de pe fructe și legume, pesticidele au un efect dăunător asupra sănătății umane și asupra mediului. În 2021, un studiu Inserm a stabilit o corelație între expunerea la pesticide și apariția anumitor boli cronice precum cancerul. 

Cazul fermierilor este relevant deoarece 20% dintre ei care au fost expuși la aceste substanțe se confruntă acum cu probleme de sănătate. Pesticidele degradează, de asemenea, mediul, prin otrăvirea apelor și a solurilor, distrugând astfel biodiversitatea . 

În acest domeniu, Franța ocupă locul trei în rândul țărilor europene care au produs cele mai multe fructe și legume contaminate cu pesticide între 2011 și 2019. Franța este depășită doar de Belgia și Irlanda . Astfel, piersicul franțuzesc conține cele mai multe urme de pesticide periculoase (58%).  

Pentru ONG, guvernele europene „nu își îndeplinesc obligațiile”, în timp ce comunică în mod regulat cu privire la reducerea numărului de substanțe toxice utilizate. Se estimează reducerea utilizării pesticidelor cu 50% până în 2030. Trăgând un semnal de alarmă, Pesticide Action Network solicită interzicerea imediată a „celor mai toxice douăsprezece pesticide” și eliminarea celor „55 de pesticide foarte dăunătoare” până în 2030.